"Da li se metalnim šipkama tuče sloboda novinarstva"

Vijesti 27. aug 201817:23 > 19:11
Twitter

Vladimir Kovačević, novinar BN telvizije, koji je sinoć u Banjaluci pretučen teleskopskim šipkama je u stabilnom zdravstvenom stanju. Ovaj napad je izazvao bunt i revolt novinara širom Bosne i Hercegovine. Danas su se neki od njih pobunili sponatnim okupljanjem u centru Banjaluke, a za sutra u podne najavljuju proteste i u Sarajevu.

Vijest da je Vladimir Kovačević, novinar BN televizije, pretučen je odjeknula BiH. Kovačević je na svom Twitter profilu objavio fotografiju iz bolničke sobe uz sljedeći opis:

“Prije 20 minuta dok sam se vraćao s posla dva momka su me zaskočila i namlatila šipkama na razvlačenje”, opisao je tok fizičkog napada Kovačević.

Najviše udaraca je Kovačević zadobio u predjelu glave. Medicinski je zbrinut i svi pregledi su urađeni u Univerzitetsko-kliničkom centru Republike Srpske gdje će povrijeđeni ostati još nekoliko dana na ispitivanjima.

Vlado Đujić, direktor UKC Republike Srpske, opisao je vrste povreda koje su nanešene Kovačeviću.

“Uočili smo da ima malo kontuzivno žarište na mozgu i da je povrijeđeno lijevo uho, lice i potkoljenica. Bitno je da nije vitalno ugrožen, svjestan je, pokretan i prima terapiju”, rekao je Đujić.

Kovačević je jedan od nas, poručili su novinari koji su danas spontanim okupljanjem u blizini Palate predsjednika Republike Srpske zatražili od institucija da rasvijetle ovaj slučaj. Među novinarima koji su izrazili osudu napada na Kovačevića, bio je i Milorad Milojević.

“Da li ove metalne šipke kojima je pretučen Vladimir Kovačević znače da svako ko pošteno i časno radi novinarski posao može da očekuje batine? Da li se metalnim šipkama danas tuku sloboda novinarstva, sloboda izražavanja i sloboda kretanja?”, pitao je Milojević.

Okupljeni u Banjaluci su da novinari ne ruše sistem već da žele pravičan i sistem jednak za sve te zatražili da se vrebalni napadi političara i biznismena na novinare zaustave. Dejan Šajinović, također novinar, smatra da se otkriju nalogodavci fizičkih napada na novinare.

“Najvažnije je da se otkriju ne samo batinaše, nego i ko stoji iza toga. Ukoliko se ne otkrije ko je organizator svega ovoga, poruka je da se to može dogoditi bilo kome od nas”, kazao je Šajinović.

Iz novinarskih udruženja je poručeno i to da je stvorena atmosfera linča u kojoj je nemoguće raditi. Siniša Vukelić iz Kluba novinara Banjaluke je ukazao na sljedeće:

“Poslije ovoga ne znamo šta više možemo očekivati. Da li mi na posao trebamo ići sa pancirnim prslucima i šljemovima?”

Iz Udruženja novinara BiH su podsjetili da je ovo 41. napad na novinare u ovoj godini.

“Neka mi oproste oni koji su osjetljivi na uhu, ali meni ovo liči na organizovani teror linije tri P – policija, pravosuđe, političari”, naglasio je Marko Divković iz Udruženja novinara BiH.

Osuda napada na Kovačevića stigla je iz vladajućih i opozicionih političkih stranaka. Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, je rekao da nije tačno da u Republici Srpskoj postoji atmosfera linča. On je posjetio Kovačevića u bolnici i ponudio mu dodatnu policijsku zaštitu. Odbacio je mogućnost da iza napada na Kovačevića stoji neko iz struktura vlasti.

“Apsolutno odbacujem bilo kakvu mogućnost da iza ovoga stoji vlast. I drago mi je što je i on sam rekao da to razumije i da ne misli da je na ovoj strani krivac”, naveo je Dodik.

Istraga je u toku, navodi se u sopštenju Okružnog javnog tužilaštva. Da bi se pronašli počinioci i utvrdile sve okolnosti napada, tužiteljica Draga Lipovčić, koja je sa pripdanicima policije obavila uviđaj, naložila je da se provedu sve potrebne istražne radnje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.