Put koji vodi van Bosne i Hercegovine

N1

Dio se odluči vizu sačekati u BiH. Drugi odlaze na crno, pa čekaju tzv Green Card. Odlaze članovi porodica, da bi kasnije tražili spajanje. Različiti su načini, no jedan put - put van BiH.

“Pogotovo mladi bračni parovi kada se susretnu sa sistemom u smislu da dobiju djecu onda treba da djecu upišu u vrtić pa su na listi čekanja, treba da upišu u školu, nekvalitetno obrazovanje, ne daj Bože odvedu u bolnicu, nema lijekova. Tada kada se susretnu sa sistemom, i sa okrutnom realnošću nema veze da li vi imate novac ili nemate novac. Sistem vas ne uskrbljuje”, kazala je Irma Baralija, profesorica filozofije.

Sistem nema ni mehanizam koji prati koliko ljudi napušta BiH.

“Nama preostaje da vjerujemo u ovu nevladinu evidenciju, jer praktično, svi oni koji izlaze iz BiH nemaju obavezu da se i odjave na način kako bi mi znali da oni odlaze da rade, da bismo mi znali da će ostati u zemljama u koje odlaze”, rekla je Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH.

U FBiH prema poslednjem popisu živjelo je blizu 2 miliona i 219 hiljada, danas 18 hiljada manje. U RS milion i 228, danas takođe 18 hiljada manje. Ukupno 36 hiljada.

“Ja mislim da oni samo očekuju informacije iz medija tako da niko ništa konkretno radio, mi smo imali prilike da razgovaramo sa više načelnika opština koji bi jednostavno željeli da se uključe u to ali oni su nemoćni, znači, jednostavno ne mogu ponuditi realne neke šanse ljudima da ostanu u svojim opštinama, da ih mogu zaposliti”, pojasnila je Mirhunisa Zukić, predsjednica Unije za održivi povratak.

Ni viši nivoi vlasti nemaju konkretne planove. Ne postoji strategija. No ako ako ste na birou, imate završenu srednju medicinsku školu, ili neki od zanata, država vam može pomoći da odete u inostranstvo.

U posljednjih pet godina brojni građani BiH posao su tražili preko Agencije za rad i zapošljavanje BiH. Za njih 31 hiljadu, to je bilo uspješno. Zaposleni su u Njemačkoj i Sloveniji.

U Njemačku idu medicinski radnici, no uslov je da nemate posao u BiH.

“Mi sada na evidencijama imamo više od tri hiljade osoba koje su završile srednju medicinsku školu, dakle tehničara”, rekao je Muamer Bandić.

“Najveći broj zanimanja koje mi šaljemo na tržište Slovenije jesu zanimanja sa srednjom stručnom spremom i kv radnici prije svega vozači, armirači, električari i slična zanimanja”, dodao je direktor Agencije za radi zapošljavanje BiH.

Očekuje se da će na snagu stupiti i sporazum sa Katarom. A u toku su pregovori i sa drugim zemljama EU.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.