Poruka novinara iz Tuzle: Novinarstvo nije zločin

Vijesti 28. aug 201816:11 > 16:16
Anadolija

Novinari iz svih medijskih redakcija koje djeluju na području Tuzle danas su održali protestno okupljanje uz kafu tokom kojeg su se solidarisali i osudili napad na Vladimira Kovačevića, novinara BN TV u Banja Luci.

Tuzlanski su novinari sa današnjeg okupljanja poručili da vlast svjesno novinarima stavlja metu na čelo, te naglasili da novinarstvo nije zločin.

Napad na Kovačevića, novinara BN TV samo je jedan u nizu od 41 prijavljenog napada na novinare u ovoj godini u Bosni i Hercegovini. Ovaj je napad do sada najkrvaviji, jer ga Okružno javno tužilaštvo Banjaluka tretira kao pokušaj ubistva.

“Zabilježen je 41 napad na novinare, a to je u prosjeku više od jedan napad sedmično, što govori o tome u kakvim uslovima novinari u Bosni i Hercegovini rade, a protiv sebe imaju armiju protivnika, počevši od portira koji će im tražiti ličnu kartu, policajca koji će smatrati da novinar ne treba stojati tamo gdje stoji i do kabadahije koji će braniti svog političkog mentora. Takvih je oko nas mnogo. Istovremeno, polovina novinara u BiH radi za plaću malo veću od 500 KM, a to je zajamčena plus nekih deset posto. Zajamčeni su doprinosi, zajamčena je tolika penzija, a to je u prevodu sirotinja. Kako neko može biti kreativan, vrijedan, profesionalan i pošten radnik ako će na kraju zavšiti u javnoj kuhinji? U ovoj državi nema odgovora na ovo pitanje”, izjavio je Marko Divković, predsjednik Udruženja ˝BH novinari˝.

Inače, protestna okupljanja novinara održavaju se i u drugim bh. gradovima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.