Fakulteta ima, ali nema studenata

N1

Nakon prvog upisnog roka na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu ostalo je upražnjeno više od polovine planiranih mjesta za brucoše. Na pojedine smjerove nije upisan niti jedan student. Iz rektorata Univerziteta poručuju, ovo je bilo očekivano, no treba sačekati drugi upisni rok.

U sklopu Univerziteta u Istočnom Sarajevu su izgrađeni studentski domovi, opremljeni fakulteti, no, studenata nema. Situacija je najkritičnija na Filozofskom fakultetu, gdje je planiran upis 492 studenta, a upisano je samo 169.

Sve veći broj je onih koji žele studirati kineski jezik, tako je na filozofskom fakultetu na Palama među prvima popunjen odsjek za sinologiju.

Spremni da uče kineski, ali ne i srpski, na Kineskom upisano 39 brucoša, na Srpskom tri. Za Opštu književnost u prvom roku nije bilo zainteresovanih, za Filozofiju također, a na odsjeku za Istoriju do sada samo jedan student primljen.

Vera Ćevriz Nišić, prorektorica za nastavu, obznanila je broj upisanih brucoša na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu i na kojim fakultetima, odsjecima i smjerovima su upisne kvote popunjene.

“Univerzitet u Istočnom Sarajevu je u prvom upisnom roku primio 1.009 studenata, za drugi upisni rok je ostalo upražnjeno 1.300 mjesta, s tim što smo u prvom upisnom roku na studijski program Medicina, Sociologija i Kineski i engleski jezik popunili sve kvote”, rekla je Ćevriz Nišić.

Nešto veće interesovanje je za tehničke nauke. Dekan Mašinskog fakulteta zadovoljan je prvim upisnim rokom.

“U odnosu na prethodnu godinu, u prvom roku je upisano 33% više studenata. Numerički posmatrano, raspisali smo konkurs za 65 kandidata koji se sufinansiraju. U prvom upisnom roku upisano je 40 kandidata”, istakao je Milia Kraišnik, dekan Mašinskog fakulteta.

Na Elektrotrhnički fakultet upisano je 70 studenata. Preostalo je 68 mjesta. Iako situacija nije zabrinjavajuća, trend smanjenja broja studenata prati i Ekonomski fakultet.

“Prije 15 godina, tada je nas na Fakultetu bilo, ovdje na Palama 180 do190, a sada govorimo o 120 do130, znači da imamo pad od blizu 50%”, naglasio je Marko Đogo, profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Da je manje studenata , kažu građani Pala, vidi se i na ulicama.

Građani Pala s kojima smo razgovarali tvrde da je primjetan pad broja studenata, ali da ne znaju razloge za to.

Drugi upisni rok je u toku, i na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu traje do 5. septembra. Na 17 fakulteta preostalo je 1.300 slobodnih mjesta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.