Kukić: Čović revitalizacijom Herceg-Bosne mobilizira birače

Vijesti 29. aug 201808:15 > 08:24
N1

Univerzitetski profesor Slavo Kukić govorio je o obilježavanju 25. godišnjice tzv.Hrvatske Republike Herceg Bosne. Kako je kazao, Dragan Čović i HDZ, preko revitalizacije i ponovnog uskrsavanja Herceg-Bosne, pokušava mobilizirati biračko tijelo oko sebe.

“Nikada tako prostor zapadne Hercegovine nije bio prepljavljen šahovnicama, kao što je ove godine. Je li to odraz naroda koji tamo živi, ne mogu govoriti. Politička klasa, prije svega ona koju personificira Dragan Čović i HDZ, preko revitalizacije, ponovnog uskrsavanja Herceg-Bosne, pokušava mobilizirati biračko tijelo oko sebe, a onda eventualno sutra nakon izbora pomjeriti se koji korak dalje. To je sasvim neupitno. Naravno, pri tome nitko od njih ne poštuje elementarane institucije koje su svoj sud rekle u vezi s tim. Mislim prije svega na Haški tribunal koji je u jednom danu zbog te ideje izrekao 111 godina kazne onima koji su personifikacija te ideje iz prve polovice 90-tih godina”, kazao je Kukić za N1.

Kako je naveo, danas se reinkarnacijom te ideje na izvjestan način ucjenje i BiH kao država.

“Prije koji dan premijer Vlade ZHŽ bio je izričit tezom da su Hrvati unijeli Herceg- Bosnu u Federaciju i da zapravo bez HB nema ni BiH. To je ista priča koju ponavlja Dodik da nema RS nema ni BiH. HB je zapravo instrument zastrašivanja građana u tom dijelu zemlje i onaj ko ne vjeruje meni neka pita građane koji žive u tom dijelu, a koji su blagodeti HB osjetili. Mislim da će od njih dobiti odgovor koji ja danas govorim”, poručio je Kukić.

“Po mom sudu, ona kao ideja uopće nije živa. Ali to da oni koji imaju svoje računice, mislim na političare koji su grupirani oko Dragana Čovića i HDZ-a je eksploatiraju. Oni koji je eksploatiraju, saiguran sam, da nemaju uopće ambicije da vladaju prostorom na kojem se protezala HB. Ambicije su im skromnije, da vladaju od Stoca do Livna. Sve ostalo će preko noći žrtvovati”.

Kako je kazao, poslije ulaska Hrvatske u EU, u susjednoj zemlji su širom otvorena vrata idejama iz prve polovice 90-tih godina.

“Sve veći su apetiti ponovo na BiH, i što se Hrvatske i što se Srbije tiče i kao ne bi imali ništa protiv ponovnog crtanja karata”, kazao je profesor Kukić.

Podsjećamo, Žalbeno vijeće Međunarodnog krivičng suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) potvrdilo je kazne iz prvostepene presude iz 2013. godine Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću kojom su proglašeni krivim za zločine u tzv. Hrvatskoj Republici Herceg-Bosni (HRHB) i osuđeni na ukupno 111 godina zatvora.

Potvrđena je osuđujuća presuda od 25 godina zatvora nekadašnjem predsjedniku Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i predsjedniku Vlade “Hrvatske Republike Herceg-Bosne” Jadranku Prliću, te po 20 godina bivšem načelniku odjela ofbrane zadužen za većinu sastavnica oružanih snaga tzv. HRHB Bruni Stojiću i nekadašnjem zapovjedniku Glavnog stožera HVO Slobodanu Praljku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.