VKBI: Obilježavanje navodnih 25 godina HR HB je sramno

Vijesti 29. aug 201808:26 > 08:31
N1

Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca je jučerašnje obilježavanje 25 godina od osnivanja takozvane Hrvatske Republike Herceg-Bosna okarakterisalo kao sramnim. Ukazali su da ovo obilježavanje najviše šteti Hrvatima koji BiH doživljavaju kao svojom državom.

“Dizanje predizbornih tenzija od strane Udruženja građana ‘Hrvatskog narodnog sabora’, čiji su ideolozi dr. Božo Ljubić i HDZ BiH na čelu sa dr. Draganom Čovićem, obilježavanjem navodnih 25 godina Herceg- Bosne, sraman je i beskurpulozan čin danas vodećih ljudi hrvatskog političkog života u Bosni i Hercegovini”, istakli su iz Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca.

Iz ove organizacije su se osvrnule i na jučerašnje izjave Bože Ljubića, predsjednika Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora, koje su okarakterisali kao štetim po Hrvate koji “BiH doživljavaju kao svojom Domovinom“.  

“Nužno je napomenuti da izjave Ljubića izlaze iz okvira legitimnih političkih zahtjeva bosanko-hercegovačkih hrvata, kao ravnopravnog naroda u BiH, i u sebi sadrže nacionalističke i separatističke ideje, koje su i po važećim zakonima Bosne i Hercegovine kažnjive”, ukazali su.  

Smatraju da je žalosna činjenica da se “slavi rušenje ustavno-pravnog poretka RBiH, i to od osobe koja ima status državnog zastupnika u najvećem zakonodavnom tijelu susjedne države – Saboru Hrvatske”.

Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca je naglasilo da je laž izjava Ljubića da je takozvana Hrvatska Republika Herceg-Bosna “ugrađena u temelje konfederacije BiH, a kasnije i u Dejtonsku BiH”.

“Dakle, laž je da je Herceg Bosna ugrađena u temelje konfederacije BiH /koja kao takva uopće ne postoji niti je postojala/, a kasnije i u Dejtonsku BiH. U Washingtonskom sporazumu bilo je dogovora oko uspostave konfederacije između Federacije BiH i Republike Hrvatske, od čega se u kasnijim pregovorima odustalo”, kazali su.

Tvrde da je takozvana Herceg-Bosna podržavana od strane tadašnjeg političkog rukovodstva Hrvatske kao dio “velikodržavnog projekta Hrvatske”.

Stava su da se od takozvane Herceg-Bosne nije odustalo ni nakon rata u BiH:

“Radi pojašnjenja potrebno je napomenuti da i nakon Deytonskog sporazuma, velikodržavni projekat Hrvatske, kroz Herceg Bosnu se nastavlja. Na utemeljiteljskom saboru, 24. svibnja 1997. godine u Neumu, društvene, političke, gospodarske i kulturne organizacije Hrvata u Bosni i Hercegovini osnivaju novu „Hrvatsku zajednicu Herceg-Bosnu“, kao Udruženje građana. Tada je najavljeno da će ‘Hrvatska zajednica Herceg-Bosna’ biti krovna i zborna institucija hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini”, podsjetilo su.

Za Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca su izjave Ljubća dokaz da Hrvatski narodni sabor nije odustao od “velikodržavnog projekta Republike Hrvatske na teritoriji BiH”, a jučerašnje izjave Dragana Čovića, člana Predsjedništva BiH, su okarakterisali kao “deguntantnim”.

Pozvali su i Sabor Hrvatske da reaguje i očituje se o javnom djelovanju sabornika, Bože Ljubića.

“Ukoliko Sabor RH ne reagira, to se, u javnom diskursu, može tumačiti kao podrška rušenju ustavno-pravnog poretka Bosne i Hercegovine. Odgovor institucija BiH mora biti jasan i nedvosmislen”, poručili su iz Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca.

Osnivanje takozvane Herceg-Bosne su istakli kao “najtužnijim i najsramnijim danom za bh. građane, a posebno za Hrvate kojima je BiH Domovina”.

Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca je “uvjereno da će u budućnosti biti poražene pristalice Herceg-Bosne/tvorevine uspostavljene primjenom najtežih zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.