Anđelić: Vrlo je opasno igrati se tezama o promjeni granica

Vijesti 29. aug 201809:08 > 09:15
N1

Neven Anđelić, profesor međunarodnih donosa na londonskom Regent's univerzitetu, je ukazao za N1 da su SAD i dalje najutjecajnije u BiH. BiH će biti onakva kakvom je SAD žele, kazao je. Kao opasnim je ocijenio spominjanje mogućnosti o promjeni granica na Balkanu.

“SAD imaju najveći uticaj u BiH od 90-ih godina. Očekivalo se da u tom periodu budu svjetski policajac, ali su i sami bili neodlučni da li moraju biti u toj ulozi. Amerikanci su prepustili Evropskoj uniji da rješe rat u BiH, ali se pokazalo da oni nisu sposobni za to. Umjesto njih, to su učinile SAD. Dakle, BiH će biti onakva kakvom je SAD žele, ma šta neka druga sila željela”, naglasio je Anđelić za N1.

Ipak, upozorio je na nepredvidljivost trenutne američke administracije na čelu s Donaldom Trumpom, što se može odraziti i na BiH.

Potom se osvrnuo na sve učestalije spominjanje mogućnosti o promjeni granica na Balkanu, što smatra da je opasno.

“Polako se progurava ideja da mijenjanje granica možda i nije nemoguće. Ako se sjetimo 90-ih godina i Bandinterove komisije, tada su republičke granice utvrđene kao državne granice. Međutim, sada se najednom dolazi do toga da se spominje promjena granica. Vrlo je opasno igrati se tezama o promjeni granica”, rekao je i dodao da ako se svjetske sile dogovore o razgraničenju između Srbije i Kosova, onda se ove dvije države i neće mnogo pitati o razgraničenju.

Razlog zbog kojeg je BiH postala interesantna u međunarodnim odnosima je intenzivnije prisustvo Rusije odnosno postojanje latentnog sukoba između Zapada i neliberalnih demokratija, smatra on.

Anđelić je za N1 ocijenio Crnu Goru kao najizgledniju sljedeću članicu Evropske unije.

Komentarisao je i stanje u BiH, pa se dotakao masovnog odlaska mladih i posljednjeg napada na Vladimira Kovačevića, novinara BN televizije.

“Bio sam šokiran kada su mi rekli da odlaskom mladih nestaje jedan grad u BiH. E na tome treba biti fokusirana predizborna kampanja u BiH”, istakao je.

Mišljenja da u društvu koje ne funkcioniše postoje anonimni ljudi koji misle da mogu uraditi šta god žele novinaru koji im se ne sviđa, te je ukazao:

“Nije mi jasno funckionisanje pravnog sistema u BiH. Ako novine objave neko krivično djelo, zašto onda pravosuđe ne reaguje. Ako je tvrdnja novinara laž, onda zašto novinari ne odgovoraju”, zaključio je Anđelić u gostovanju u Novom danu N1 televizije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.