Pejaković za N1: Umoran sam od svoje konstitutivnosti

Vijesti 29. aug 201810:27 > 10:30
N1

Josip Pejaković, bh. glumac, u Novom danu N1 televizije, je kazao da je umoran od svoje konstitutivnosti pitajući se šta uopšte znači konstitutivan narod. Za njega je najveći problem u BiH neznanje. Ukazao je da će raditi na projektu koji će tematizirati i njegovo zdravstveno stanje.

Zahvalio se zdravstvenim radnicima, a posebno svojoj porodici koja mu je pomogla da poboljša svoje zdravstveno stanje.

“Imam porodicu koja se žrtvuje za mene”, rekao je i istakao da je odlučio govoriti samo o lijepim stvarima.

Pejaković se potom osvrnuo na prošlost, sadašnjost, ali i budućnost BiH. Govoreći o prošlosti, podsjetio je na bogatu historiju bh. države. Ipak, najviše je naglasio probleme sadašnjice. Pa je tako kao glavni problem BiH naveo neznanje.

“Problem BiH nije nacionalizam. On je sredstvo kojim se političari vješto koriste, posebno pred izbore. Najveći neprijatelj BiH je neznanje – živjeti i umrijeti, a da ništa ne znate o nekom prostoru”, kazao je za N1.

Zato smatra da je rješenje za probleme u BiH edukacija, a zatim je poručio sljedeće:

“Građanine BiH, ako hoćeš da imaš pravi izbor, moraš znati da ova zemlja nije od jučer. Od Kulina bana do danas se svašta dešavalo”.

Smatra da postoje borci za BiH, ali da su oni usamljeni jer ih većina ili masa ne prepoznaje. Međutim, prema njegovim riječima, onaj ko izabere ovakvu vlast je zatucan, te je dodao:

“Šta znači biti konstitutivan narod? Tu konstitutivnost spominju kao papagaji. Umoran sam od svoje konstitutivnosti. Stalno to forsiraju. Od konstitutivnosti se ne može živjeti. Moja sudbina je u mojim rukama. Ili, kako je to kazao moj dragi Ljuba Tadić: Ja sam Srbin po rođenju, a ne po zanimanju. Ovima je danas nacionalnost zanimanje”.

Pejaković nije optimističan u pogledu budućnosti BiH ako se nastavi masovno iseljavanje prije svega mladih.

“Gradovi se prazne. Tužno je vidjeti gradove ukojima samo penzioneri igraju šaha. Izgleda da su penzioneri budućnost ove zemlje”, naglasio je on za N1 i dodao da je ne voljom Bošnjaka, već rigidnim politikama Srba i Hrvata, njima pripali najbolji dijelovi BiH.

Prema njegovim riječima, najbolju ocijenu BiH je dao jedan Amerikanac rekavšio da je Bosna prekrasna, odvratna zemlja.

“Mi smo prebogata zemlja odvratnog političkog vođenja. Bosna stenje pod jarmom ljudske gluposti. Ali ima izlaza”, istakao je Pejaković i kao pozitivne kandidate za članove Predsjedništva BiH naveo Mirsada Hadžikadića i Borišu Falatara.

“Neka njih dvojica budu članovi Predsjedništva, a treći neka bude ko hoće”, naveo je.

Smatra da je BiH bila Evropa prije 200 godina i da sada mora postati Amerika.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.