Dunović: SDA, HDZ BiH i SBB neće rješiti problem boraca

Vijesti 29. aug 201811:23 > 11:35
N1

Milan Dunović, potpredsjednik FBiH, istakao je za N1 da HDZ BiH ne zabrinjava odlazak mladih iz onih dijelova države u kojima ova politička vlast obnaša vlast. U Ljubuškom HDZ BiH pravi šetnice i drvorede, ali se ne pita ko će hodati njima, rekao je. Smatra da od ove političke stranke zavisi primjena rezultata Opštih izbora.

Dunović je podsjetio da problem demobilisanih boraca traje već odavno, a on je izražen u suštini njihovih zahtjeva – objavljivanje registra boraca, ukidanje finansiranja boračkih udruženja i omogućavanje boračkog dodakta. Ko najznačajniji zahtjev je Dunović naveo objavljivanje registra boraca.

Najavljenu mogućnost da Fadil Novalić, premijer FBiH, fomira komisiju koja bi se bavila usaglavašanjem teksta Zakona o pravima demobilisanih boraca i njihovih porodica smatra načinom da se problemi boraca ne rješe.

Ukazao je na sljedeće:

“Imamo cifru od 550.000 boraca, pa logično je da tu nešto ne štima. Sigurno su SDA i HDZ BiH ubacili svoje korisnike”.

Demantovao je tvrdnju Marinka Čavare, predsjednika FBiH, da postoji registar boraca. Kako je kazao, postoji registar koriniska boračkih dodataka, ali ne i registar boraca.

Prema procjeni Dunovića, postoji novac za boračke naknade i da registar boraca – njihovo ime i prezime ne može biti tajna.
Naglasio je za N1 da nezadovoljstvo boraca nije ništa novo koje trenutna vlast želi kratkoročno rješiti tj. do izbora, te je dodao:

“Došli smo u fazu da se o boračkim problemima više i ne želi razgovarati”.

Ubjeđen je da se ništa neće rješiti po ovom pitanju.

“SDA, HDZ BiH i SBB neće rješiti ovaj problem jer ga ne mogu rješiti”, ukazao je Dunović jer bi u suprotnom te političke stranke djelovale protiv “200.000 svojih birača”.

Mišljenja je da Drago Puzigaća, dopredsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH, ne zna da li brani srpski ili hrvatski vitalni nacionalni interes.

Podsjetio je da je zahtjevao intervenciju visokog predstavnika u BiH po pitanju implementacije Zakona o izbornim jedinicima i borju mandata u FBiH, ali da se to nije desilo tj. da visoki predstavnik u medijima odgovorio da Federalne institucije mogu samostalno rješiti ovo pitanje.

Upozorio je na mogućnost da HDZ BiH može blokirati primjenu rezultata Opštih izbora.

“HDZ BiH će implementirati izborne rezultate ako im se svide, ako im se ne svide, onda neće to učiniti. HDZ BiH vodi politiku da su jedino članovi ove političke stranke jedini Hrvati”, kazao je Dunović za N1.

Naveo je da je nedavno posjetio Ljubuški i Čapljinu, te je konstatirao sljedeće:

“HDZ BiH u Ljubuškom prave drvorede i šetnice, ali se ne pitaju ko će tim šetnicama hodati. Prosjek godina u Ljubuškom je 50. Mladi Hrvati odlaze. Ne mogu se zaposliti ako nisu bliski HDZ-u BiH”.

Komentarišući jučerašnje obilježavanje osnivanja takozvane Hrvatske Republike Herceg-Bosna u Mostaru, istakao je da HDZ BiH to čini u službi predizborne kampanje kroz “sijanje straha”.

Očekuje zaoštravanje retorike u predizbornoj kampanji jer vladajuće političke stranke žele da građani žive onako kako žive od završetka rata.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.