Kazazović i Todorović u Novom danu

N1

Školska godina počinje 3. septembra, a prosvjetni radnici, tj. sindikat osnovnog odgoja i obrazovanja KS već najavljuje štrajk ili proteste. Do štrajka će doći ukoliko ne dođe do povečanja osnovice plate - poručuju iz sindikata.

Resorno ministarstvo se slaže s povećanjem ali odlaže momentar povećanja do sredine septembra. Pregovori su u toku, nastavljaju se i danas. U studiju Elvir Kazazović – ministar obrazovanja, nauke i mladih KS.

Gotovo tri decenije od ratova na prostoru regiona ne zna se gdje se nalaze posmrtni ostaci više od 10.000 nestalih. Ove godine u BiH otkrivene su dvije masovne grobnice, a prošle pet. Iz godine potraga je sve teža. Od svih informacija koje istražioci dobiju, tek oko 15 posto pokaže ih se tačnim. Kako privoliti one koji znaju gdje su grobnice da kažu…Željko Filipović – šef delegacije Međenarodnog komiteta Crvenog krsta BIH gost je Novog dana.

Mjesto u poslaničkoj postavci NSRS pokušat će izboriti i Srđan Todorović – član Socijalističke partije. Ovg jutra iz Banja Luke govorit će o političkim aktuelnostima iz ovog entiteta, migrantskim izazovima, slučaju Dragičević, Kovačević…kao i predizbornim i stvarnim problemima na relaciji bh. političara.

Zapadni politički lideri društvene mreže poput facebooka, twitera i my spacea vide kao odličan način komunikacije sa svojim biračima. Kako to rade domaći političari i koliko su uspješni u tome za Novi dan govori Admir Velić – komunikolog. Zajedno listamo i komentarišemo dnevnu štampu.

Bugarska je ove godine domaćin 36. Svjetskog prvenstva u ritmičkoj gimnastici. I Bosna i Hercegovina ima svoje predstavnice. Boje naše zemlje branit će Azra Kadrić, Sara Ažman, Ajša Mujačić i Zerina Tanović, predvođene selektoricom i sutkinjom Svitlanom Tinjić i glavnim trenerom reprezentacije Aidom Hadžić. Deset dana pred Svjetsko gošće su Novog dana.

Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu organizuje 18. godišnju konferenciju Evropskog kriminološkog udruženja, drugog najvećeg kriminološkog događaja u svijetu. 1400 učesnika iz 70 država svijeta. U četiri dana izlaganja o svim oblicima kriminaliteta, a naročito onim uspjerenim protiv čovjeka izlagat će najveći svjetski kriminološki stručnjaci. Za Novi dan govori prof. Gorazd Mesko – predsjednik Evropskog kriminološkog udruženja.

Uživo smo na Farmi francuskih goveda “Podhum”. Na ideju da na krškom livanjskom polju naprave jednu ovakvu farmu došli su zagrepčanin Mate Omazić i njegov prijatelj, Amerikanac, Thomas Patrick Halm. U Novom danu ispričat će priču o svom farmerskom životu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.