Pet bivših pripadnika HVO-a osuđeno za zločin nad Bošnjacima

Vijesti 29. aug 201815:42 > 15:45
N1

Sud BiH sud proglasio je u srijedu krivima i osudio na zatvorske kazne pet bivših zapovjednika i stražara u nekadašnjem Vojno-istražnom zatvoru pod nadzorom Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u Ljubuškom dok je dvojicu oslobodio krivnje za ratne zločine počinjene nad zarobljenim Bošnjacima.

Sud Bosne i Hercegovine je u krivičnom predmetu protiv optuženih Ivana Kraljevića, Mate Jelčića, Slavka Skendera, Stojana Odaka, Vice Bebeka, Vinka Radišića i Dragana Miloša, danas nakon održanog glavnog pretresa izreklo presudu prema kojoj su optuženi Ivan Kraljević, Mate Jelčić, Stojan Odak, Vice Bebek i Vinko Radišić oglašeni krivim za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Sud Bosne i Hercegovine optuženom Ivanu Kraljeviću izrekao je kaznu zatvora u trajanju od dvije godine, Matu Jelčiću u trajanju od 1,5 godinu, Stojanu Odaku od sedam godina, Vice Bebeku od jedne godine, te Vinku Radišiću kaznu zatvora u trajanju od jedne godine.

Optuženi su oglašeni krivim što su u periodu od aprila 1993. godine do marta 1994. godine za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini i u vrijeme oružanog sukoba između Hrvatskog vijeća obrane (HVO) s jedne strane i Armije Bosne i Hercegovine s druge strane, kao pripadnici Vojne policije HVO-a, i to Kraljević Ivan, kao upravnik Vojno-istražnog zatvora Ljubuški (VIZ Ljubuški) u periodu od sredine septembra 1993. do 19. novembra 1993. godine, Jelčić Mate, kao upravnik VIZ Ljubuški od 19. novembra 1993. godine do 7. januara 1994. godine, te Stojan Odak, Vice Bebek, Vinko Radišić, u svojstvu pripadnika Vojne policije HVO-a i stražara zatvora VIZ Ljubuški u periodu septembar 1993. februar 1994. godine, postupajući suprotno Ženevskoj konvenciji o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata od 12. augusta 1949. godine, nečovječno postupali prema civilima bošnjačke nacionalnosti sa područja općina Stolac, Čapljina, Mostar, Prozor, Livno, Jablanica (Sovići, Doljani), odnosno Kraljević Ivan i Jeličić Mate kao upravnici nisu sprečavali nečovječna postupanja prema zatočenim civilima, koji su bili zatvoreni u prostorijama VIZ Ljubuški, koji je bio smješten u policijskoj stanici u Ljubuškom, i tu držani u nehumanim uslovima i podvrgnuti fizičkom i psihičkom zlostavljanju, saopćeno je iz Suda BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.