Zvizdić i Šarović: Slijede investicije od nekoliko milijardi

Vijesti 29. aug 201815:42 > 15:58
N1

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, i Mirko Šarović, ministar ekonomskih odnosa i vanjske trgovine BiH, su po okončanju sjednice Vijeća ministara BiH u Sarajevu ukazali na značaj energetske strategije usvojene na sjednici. Obojica su naglasili da zahvaljujući strategiji BiH može očekivati investicije od nekoliko milijardi maraka.

Zvizdić je također nagovijestio mogućnost BiH da aplicira za IPA fond u oblasti energetike zahvaljući ovoj strategiji. 

Podsjetio je i na sljedeće:

“Zbog nedostatka strategije smo izgubili nekoliko stotina miliona maraka”.

Komentarisao je i doalzak migranta i izbjeglica u BiH.

“Od početka godine u BiH je ušlo 12.000 migranata. Zahtjev za azil je podnijelo 10.000 migranata. Radimo na njihovom smještaju. Bit će izdvojeno milion i po eura za adaptaciju kasarne Ušivak gdje će biti smješteno 450 do 500 migranata. U hotelu Sedra je smješteno 200 migranata – uglavnom ranjive kategorije. Adaptirat ćemo đački dom u Bihaću gdje će biti smješteno 700 osoba i objekte Agrokomerca”, rekao je Zvizdić.

Ukazao je da će na osnovu zajma Evropske banke za obnovu i razvoj biti omogućeno 170 miliona eura za nastavak izgradnje Koridora Vc i to na tri dionice.

Šarović je istakao da je nekoliko institucija s različitih nivoa vlasti radilo na izradi državne strategije za energetiku. Objasnio je i značaj ove strategije.

“Ovo je jedan od najvažnijih dokumenata u posljednjih nekoliko godina. Ima za cilj stvoriti sigurnost u distribuciji električnom energijom i prelazak na obnovljive izvore energije – to je ono što se zove dekarbonizacija”, kazao je Šarović i potvrdio da je strategija usaglašena s entitetskim i da se odnosi na period 2018-2035.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.