Kukić: Oživljavanje 'Herceg-Bosne' uz Dodikovu pomoć

N1

Slavo Kukić, sociolog i analitičar, za RSE komentira obilježavanje 25. godišnjice osnivanja ratne paradržave "Hrvatske Republike Herceg-Bosne", čije je političke i vojne vođe Haški tribunal osudio na 111 godina zatvora zbog ratnih zločina.

Obilježavanju godišnjice tzv. Herceg-Bosne u utorak u Mostaru su prisustvovali vodeći hrvatski zvaničnici i političari u BiH, predvođeni članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem.

Autobusi, avioni i vlakovi

O tzv. Herceg-Bosni je rekao Haški tribunal sve što je trebalo reći.

“Herceg-Bosna” je jedno od zala koja se pripisuje neopravdano Hrvatima zbog činjenice da su u ime njih to činili oni koji su tobože u ime Hrvata nastupali.

Što se ta tvorevina prije zaboravi u kolektivnom pamćenju, ovaj narod će imati veće šanse da preživi.

Što se opstanka Hrvata tiče, eto bila im je “Herceg-Bosna” pa danas imamo pune autobuse, avione i vlakove Hrvata koji skidaju kofere i s kartom u jednom smjeru napuštaju Bosnu i Hercegovinu, zbog onih koji se pozivaju na “Herceg-Bosnu” i zbog onih koji u ime “Herceg-Bosne” su danas punih džepova.

Genocid i zločin

Izvjesno je da Hrvatskoj demokratskoj zajednici i njegovom lideru u ovom momentu slavljenje “Herceg-Bosne” dođe kao kec na deset zbog pokušaja novog homogeniziranja hrvatskog biračkog tijela oko HDZ-a i Dragana Čovića.

Osim toga, svi procesi koji karakteriziraju BiH, i Čoviću i HDZ-u daju veći manevarski prostor za talasanje i svaki put je to talasanje na istoj, da tako kažem, ravni na kojoj talasa Milorad Dodik.

Podsjetit ću da u vezi sa Srebrenicom šest, sedam, osam godina Milorad Dodik govori kako se tamo dogodio težak zločin, a ne genocid.

Ove godine imali smo priliku čuti da Dragan Čović također upotrijebi taj termin da se tamo dogodio težak zločin, i izbjegne, dakle, genocid.

Državice

Imamo šest, sedam, osam godina da Milorad Dodik govori stalno kako su Srbi unijeli Republiku Srpsku u BiH i da “nema Republike Srpske, nema Bosne i Hercegovine”.

Sada je prvi put se čulo kako su Hrvati unijeli “Herceg-Bosnu” preko Federacije BiH u Bosnu i Hercegovinu, pa onda “nema ni “Herceg-Bosne”, nam ni Bosne i Hercegovine”.

Dakle, retorika je potpuno ista i ona upućuje na to kako je zapravo to djelovanje sinhronizirano, kordinirano s ciljem da se Bosna i Hercegovina dalje destruira i s ciljem u konačnici kako bi oni ostvarili svoje planove o zasebnim nacionalnim državicama na prostoru Bosne i Hercegovine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.