Kazazović: Nije tačno da se smanjuje broj učenika u KS

Vijesti 30. aug 201812:50 > 12:57
N1

Elvir Kazazović, ministar obrazovanja, nauke i mladih KS, za N1 je kazao da je realan zahtjev Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja za povećanje osnovice plate. Prema njegovoj procjeni, moguće je povećanje do pet posto. Nije tačno da se smanjuje broj učenika u KS, u posljednje tri godine je broj upisanih đaka u školama nepromijenjen", kazao je.

Potvrdio je da je Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih primilo zahtjev od Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja za povećanje osnovice plate prosvjetnih radnika. Mišljenja je da postoje objektivni razlozi za povećanje plate. Upozorio je da niske plate utiču na kvalitet rada prosvjetnih radnika, te je dodao:

“Realno bi bilo povećanje osnovice plate za pet posto, čime bi ona iznosila 305 maraka”.

Ukazao je da Adem Zolj, premijer KS, želi da se postigne dogovor između resornog ministarstva i Sindikata o osnovici plate da bi se on kasnije uključio u pregovore o ovom pitanju. Ne spori da su u Sindikatu iz nekog razloga kivni na aktuelnog kantonalnog premijera.

Za N1 je naveo da je trend Ministarstva bio informatizacija obrazovanja i promocija zdravog načina života među đacima.

“Omogućili smo djeci da kupuju zdravu hranu u kantinama. U sklopu trećeg sata tjelesnog odgoja su uvedene brojne aktivnosti”, objasnio je Kazazović.

Tvrdi da postoji otpor na svaku promjenu koju Ministarstvo želi provesti, pa tako i po pitanju izjašnjavanja učenika o jeziku koji žele učiti. Ponovio je da je cilj izjašnjavanja usklađivanje s Ustavom FBiH.

Osvrnuo se i na implementaciju politike “jedan predmet-jedan udžbenik” rekavši:

“U toku je implementacija ove politike”.

Naglasio je da će Ministarstvo i dalje obezbjeđivati besplatne udžbenike za đake pojedinih razreda i da nije tačno da se smanjuje broj učenika u školama.

“Broj upisanih učenika u posljednje tri godine je nepromijenjen. Čak šta više, zabilježeno je i povećanje broja učenika. Nije to možda zbog povećanja nataliteta, ali je vjerovatno zbog doseljavanja stanovništva u KS”.

Osvrnuo se i na školovanje djece s poteškoćama u razvoju:

“Izdvojili smo cijeli objekat Vladimir Nazor u Novom Sarajevu za školovanje djece”, rekao je Kazazović za N1.

Mišljenja je da će rezultati rada trenutnog sastava Ministarstva i Vlade KS biti vidiljivi tek za pet godina. Kao neophodnim je istakao kontrolu kvalitete obrazovanja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.