Zabrinjavajuće poruke upućene BiH iz Evropskog parlamenta

Vijesti 30. aug 201815:49 > 15:59
N1

Cristian Dan Preda, član Evropskog parlamenta kazao je da je ova institucija EU posvećena budućnosti Bosne i Hercegovine, te da će nastaviti pružati podršku BiH.

Također, Preda je izrazio zabrinutost zbog ozbiljnog zaostatka u provođenju reformi zbog “političkih razlika”, posebno tokom izborne kampanje koja je “počela iznimno rano čak i za bh. standarde”.

“Zbog izostanka dogovora o reformi Izbornog zakona, izbori u oktobru se moraju održati u odgovarajućim uvjetima, a rezultate izbora bez odlaganja moraju biti vidljivi u praksi. To je najmanje što se može očekivati od jedne države koja želi biti kandidat za EU. Održite izbore, a potom radite na rezultatima tih izbora”, poručio je Dan Preda u Evropskom parlamentu.

Sljedeća poruka za BiH jeste da, nakon izbora, vlasti moraju sarađivati vrlo brzo, i premostiti međusobne razmirice, kako bi se približili EU tako što će usvojiti neophodne reforme, počevši od ekonomskih, ali mnogo toga je tu na stolu, jer državi je potreban niz promjena.

“Brojni su prioriteti, borba protiv kriminala i korupcije, jačanje vladavine prava, i nezavisnosti pravosuđa, i naravno reforma javne uprave”, rekao je Preda na raspravi EP o BiH.

“Ove godine u Izvještaju posebno naglašavam potrebu za pravnim okvirom kada je riječ o zaštiti ljudskih prava, moraju se preduzeti aktivnosti kako bi se spriječila diskriminacija, pogotovo u kontekstu slučajeva gdje je takvu diskriminaciju utvrdio Međunarodni sud za ljudska prava. Ali naravno i svakoj drugoj diskriminaciji se treba stati u kraj, spomenut ću tu slobodu medija. Nažalost posljednja dešavanja, gdje je brutalno pretučen novinar BN TV. Prema podacima novinarskih udruženja u BiH, 61 novinar napadnut je prošle, a 41 ove godine. To je izuzetno zabrinjavajuće i političari moraju kreirati okruženje da osiguraju novinarima da rade svoj posao”, ključne su poruke koje je Dan Preda uputio bh. vlastima.

Tonino Picula, također član Evropskog parlamenta je kazao:

“Kao šef Delegacije EP za BiH mogu reći da nismo vidjeli neki poseban progres u BiH tokom proteklih godina, nego čak stagnaciju. A pred oktobarske izbore situacija se još i pogoršala. Svjedočili smo predizbornoj kampanji turskog predsjednika Erdogana u BiH, pokušaje negiranja genocida u Srebrenici od strane RS, ali pošto nema dogovora ni o izmjeni Izbornog zakona, sve je dovedeno u pitanje. Govorimo o predstavnicima jednog naroda, a koje biraju građani koji ne pripadaju tom narodu, smatram da u ovom Izvještaju moramo imati stavku koja bi trebala da objasni krajnji razlog za sve probleme u BiH, činjenicu da Dejton ne funkcioniše”, rekao je Picula.

“Ako se ugrade određeni amandmani možda država bude funkcionalnija, a prije svega se treba bazirati na vladavinu prava, te principe za fer političke predstavnike”, poručio je Picula.

“U vašem Izvještaju niste tretirali utjecaj drugih zemalja na BiH. U prvom redu mislim na odnos Rusije i Republike Srpske. Ali s druge strane, mislim i na utjecaj Turske i zemalja Golfskog zaljeva. Kako to može utjecati na pristup BiH EU? Kakav je vas stav spram ovih vanjskih faktora možete li u Izvještaju dodati paragraf o tome. Imali ste vrlo zanimljivu publikaciju na tu temu, i ja sam je pročitao, ali kada sam pogledao Izvještaj o BiH, to prešućivanje me je vrlo iznenadilo”, poručio je Bastian Bas Belder, evropski parlamentarac.

“Zato vas pitatam kako gledate na to? A s obzirom na to da postoje vanjski faktori na Zapadnom Balkanu, mi moramo pomno da ih pratimo”, kazao je Bas Belder.

Podsjećamo, delegacija Evropskog parlameta danas boravi u BIH. Delegaciju je primio član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.