Koliko su blizu ili daleko Sarajevo i Banjaluka

Vijesti 31. aug 201817:03 > 17:35
N1/Ilustracija

Kada će glavni grad Bosne i Hercegovine biti spojen autoputem sa najvećim gradom bh. entiteta Republika Srpska, umnogome zavisi od dinamike izgradnje koridora Vc. Optimisti kažu do 2020. godine, dok realisti smatraju da će se od Sarajeva do Banjaluke, za nešto više od 2 časa, stizati tek 2022.godine.

Od Banjaluke do Doboja je autoputem potreban jedan sat. Procjena je da će za putovanje budućim autoputem od Sarajeva do Banjaluke trebati dva i po sata. U međuvremenu, mreže autoputeva se u BiH crtaju, ali i grade. 

Za dvadesetak dana biće završen autoput Banjaluka-Doboj od 72 kilometra. Time će Republika Srpska zaokružiti mrežu od 105 kilometara autoputa od Gradiške, Banjaluke, Prnjavora do Doboja, a onda slijedi:

“Nastavak prema jugu, prema Federaciji , ali u tom dijelu više posla da se spoje Banjaluka i Sarajvo imaju kolege iz FBIH. Mi imamo svega pet kilometara, a Federacija ima 60-ak kilometara, tako da će to malo sačekati”, ukazao je Dušan Topić, direktor Autoputeva Republike Srpske.

Koridor Vc ulazi kod Svilaja, a trebao bi da nastavi ka jugu krakom preko Modriče i Doboja. Upravo dio od Doboja do Zenice, preko Maglaja i Žepča je na čekanju. Prioritet je poddionica Nemila-Donja Gračanica, s rokom izgradnje od 24 mjeseca.

“Tri su poddionice i to: Nemila-Vranduk u dužini 5,7 kilometara, 5,1 kilometar duge poddionice Vranduk-Ponirak i Ponirak-Donja Gračanica, u dužini 6,9 kilometara”, objasnio je Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine.

50 miliona evra osiguranih za ovu relaciju, dio je napora državnih vlasti da se ubrza izgradnja koridora Vc.

“Sumnjam u rok koji su postavile institucije BiH da će Koriod Vc biti završen do 2020. Ja sumnjam da će biti do 2022. biti završen”, istakla je Srebrenka Golić, ministrica građevinarstva i ekologije Republike Srpske.

A dok se Vc ne završi, ostaje san da će se iz Banjaluke do Sarajeva stizati za dva i po sata. Za sada možete ići starim putem preko Vlašića, ili pak magistralnim preko Borja. Opcije koja je u igri je i Talgo voz, ali i autobus preko Doboja i Zenice koji vozi oko pet časova.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.