Jačanje odnosa MVP EU i Zapadnog Balkana u Beču

Vijesti 31. aug 201817:28 > 17:33
Anadoliija

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak je na poziv ministrice za Europu, integracije i vanjske poslove Republike Austrije Karin Kneissl učestvovao na neformalnom sastanku o temi “Ključna infrastruktura i digitalizacija”.

Sastanak je u okviru predsjedanja Republike Austrije Vijećem Europske unije održan u Beču.

Pored Crnadka, na neformalnom sastanku su sudjelovali ministri vanjskih poslova zemalja članica Evropske unije i Republike Turske, ministri vanjskih poslova Zapadnobalkanske šestorke (WB6), te europski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn.

Sastanak je organiziran u cilju jačanja odnosa i poticanja regionalne suradnje s posebnim naglaskom na pitanja iz oblasti infrastrukture, te na pitanje jedinstvenog digitalnog tržišta i pokretanje Digitalne agende za Zapadni Balkan.

Crnadak je prije početka sastanka razgovarao sa europskim komesarom za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesom Hahnom, te sa ministrima vanjskih poslova Republike Bugarske Ekaterinom Zakharievom, Republike Grčke Nikosom Kotziasom, Crne Gore Srđanom Darmanovićem i Republike Albanije Ditmirom Bushatijem.

U razgovoru sa ministrom Karlom Erjavecom, ministar Crnadak je čestitao postizanje dogovora o formiranju nove slovenske Vlade i poželio ministru Erjavecu sreću u obavljanju funkcije ministra odbrane Slovenije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.