Balkan Cave Summit: Ronioci oduševljeni bh. vrelima

Vijesti 31. aug 201819:20 > 21:27
N1

U organizaciji Ronilačkog kluba “Neretva”, Interventne spasilačke službe Mostar i “Reef” Gorica, u Mostaru se, po sedmi put, održava Balkan Cave Summit, na kojem učestvuju najpoznatiji speleoronioci iz regije i svijeta. Više od pedeset ronilaca iz deset zemalja, kao i prethodnih godina istražuju kraška vrela na području Hercegovine.

Mostar je i ove godine u centru pažnje u ronilačkim krugovima širom svijeta. Rijetki su oni koji mogu odoljeti ronjenju u prekrasnim kraškim izvorima. Kao i prošlih godina, odaziv učesnika na Balkan cave summitu je ogroman. Osim ronilaca iz kluba Neretva učešće su uzeli gosti iz Slovenije, Mađarske, Poljske, Švicarske i drugih zemalja. Okupljanje učesnika počinje u jutranjim satima u ronilačkom klubu , gdje se pripremaju i vrše provjeru opreme.

“Prije svakog zarona moramo dobro istestirati našu opremu, provjeriti da li sve radi, da li su boce napunjene, tako da nam to daje veću sigurnost kad ulazimo u špilje da nam barem oprema ne otkaže”, objasnio je Damir Podnar iz slovenačkog “Reef” Gorica.

Nakon provjere opreme, dijele se u grupe i idu na različite lokacije istraživati kraška vrela u blizini Mostara. Uglavnom su to Buna, Bunica i Crno vrelo.

“Radi svoje veličine, to su ogromni kanali, velika vrela koja mogu primiti veliki broj ronilaca tako da nikom nije gužva, da mogu velike grupe roniti”, istakao je Zoran Vlaho, načelnik ISS Mostari član Ronilačkog kluba “Neretva”.

S druge strane, Esad Humo, član Upravnog odgovra GSS BiH, naglasio je sljedeće:

“Glavni cilj je, ne samo upoznavanje s Mostarom i našim resursima, to je i druženje, razmjena iskustava, povećanje sigurnosti ronilaca jer se tu često raspravlja o protokolima u ronjenju, novim tehnologijama”.

Kraška vrela na području Hercegovine privlače veliki broj ronilaca iz raznih krajeva svijeta, jer su mnoga od njih neistražena. Rone do 90 metara dubine, u trajanju od dva do četiri sata.

Roland Zbinden, ronilac iz Švicarske, nije prvi put u posjeti BiH.

“Treći put sam ovdje, kad sm došao prvi put nisam znao šta će me tu dočekati, međutim otkritli smo mnogo prelijepih pećina, pećine u kojima imate šansu istražiti nešto novo, to je razlog zbog kojeg sam ponovo došao – da otkrivamo neka nova mjesta”, kazao je Zbinden.

Helena Podnar, ronilac iz Slovenije, smatra da je ljepše roniti u BiH, nego u Sloveniji.

“Tu je sve lijepo, bolje nego kod nas, nije mutno, super su špilje”, ukazala je Podnar.

Balkan cave summit iz godine u godinu privlači najveća imena iz svijeta speleoronjenja. Četvrtu godinu za redom tu je Krzysztof Starnawski iz Poljske, svjetski prvak u ronjenju koji je oduševljen ljepotom hercegovačkih pećina, a osim ronjenja u prekrasnim kraškim izvorima, summit je ponudio i prezentacije najvećih proizvođača ronilačke opreme, kao i zanimljiva predavanja ronilaca svjetskog glasa.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.