Godišnjica 1. korpusa Armije Republike BiH

Vijesti 01. sep 201816:42 > 16:44
Anadolija

Učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na Spomen-obilježju ubijenoj djeci Sarajeva, te na Šehidskom mezarju Kovači obilježena je 26. godišnjica formiranja Prvog korpusa Armije RBiH.

Brojni veterani Armije i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine okupili su se najprije na Trgu Prvog korpusa u Sarajevu, gdje je obavljeno postrojavanje. Nakon toga, kolona ratnih veterana, na čelu sa ministrom za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharemom Fišom, uputila se ka Spomen-obilježju ubijenoj djeci Sarajeva, gdje je polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i na drugi način odana počast ubijenoj djeci Sarajeva.

U sklopu obilježavanja današnjeg dana, veterani su se također zaustavili i kod Vječne vatre, te posjetili Šehidsko mezarje Kovači, gdje je na prigodan način iskazana počast borcima palim za odbranu države Bosne i Hercegovine.

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo je novinarima kazao kako je 1. septembar jedan od najznačajnijih datuma u novijoj historiji Bosne i Hercegovine.

“Tog dana sve jedinice Patriotske lige, Zelenih beretki, Teritorijalne odbrane objedinjene su u jednu vojnu organizaciju koja je uspjela da odbrani i ne dozvoli agresoru da uđe u grad Sarajevo”, rekao je Fišo.

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija

Naglasio je kako je 6.585 najboljih sinova, patriota, pripadnika Armije RBiH položilo svoje živote u odbrani Sarajeva.

“Ovih dana odajemo počast svim branioca i sjećamo se slavne, herojske armije. Uvijek kažem da su oni više voljeli BiH nego sebe. Stoga je značajno da se prisjetimo te slavne epohe, slavne borbe i slavne armije koja je zadivila cijeli svijet”, zaključio je Fišo.

Prvi korpus Armije RBiH sa sjedištem u Sarajevu formiran je ratne 1992. godine u okviru početne reorganizacije i okrupnjavanja brojnih novonastalih patriotskih jedinica, jedinica teritorijalne odbrane i rezervnog sastava MUP-a RBiH, na prijedlog tadašnjeg načelnika Štaba vrhovne komande Oružanih snaga RBiH Sefera Halilovića, a po odluci Vrhovne komande (Predsjedništvo RBiH) i njenog predsjednika Alije Izetbegovića.

Prvi korpus je dao ogroman doprinos odbrani Sarajeva i Bosne i Hercegovine u minulom ratu. Za prvog komandanta ove proslavljene operativno-taktičke formacije postavljen je Mustafa Hajrulahović Talijan.

Tri brigade Korpusa ponijele su počasne nazive ”slavna”, a četiri ”viteška”.

Od pripadnika Prvog korpusa Armije RBiH, 472 su nosioci najvišeg ratnog priznanja ”Zlatni ljiljan”, 29 pripadnika je odlikovano najvišim državnim priznanjima od Predsjedništva BiH i 19 pripadnika ratnim priznanjem ”Srebreni štit”.

Na putu borbe za slobodu, 6.585 boraca Prvog korpusa poginulo je u odbrani suvereniteta, neovisnosti i cjelovitosti BiH. Za doprinos odbrani grada Sarajeva i BiH, Prvom korpusu Armije Republike BiH dodijeljena je kolektivna Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva 2010. godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.