Lazović: Apsurd da granica Srbije bude na Trebeviću

Vijesti 01. sep 201818:53 > 18:54
Tanjug / Dimitrije Goll

Priča o granicama u regionu ne jenjava. Danas stiže poruka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da će biti teško doći do riješenja. Kosovski premijer Ramuš Haradinaj pak poručuje da je bilo kakvo prekrajanja granica poziv na nove tragedije.

Vruće političko pitanje na Balkanu. Kako do rješenja? Vučić danas priznaje – dogovor se ipak ne nazire.

“Sve je jasnije da neće doći do bilo kakvog rješenja, ali mi ćemo nastaviti da nudimo mir, kompromise i da tražimo šta je moguće, šta je realno i pravično, šta je racionalno za srpski narod, a ovi koji traže ništa i raduju se tome da dobijemo jedno veliko ništa – neka nastave da se raduju. Evo, sve ide u pravcu njihovog uspjeha u tome da Srbija po pitanju KiM-a ne dobije ništa”, poručuje srbijanski predsjednik.

Kosovski premijer Haradinaj danas također navodi kako je prekrajanje granica poziv na nove tragedije na Balkanu. U međuvremenu, i premijer Hrvatske Andrej Plenković ponavlja stav – najbitnije je očuvati postojeće granice. One su garant stabilnosti.

“Bilo kakvi potezi koji bi mogli dovesti do destabilizacije u našem susjedstvu smatramo da nisu dobri i da stoga moramo voditi računa da postoje neka temeljna načela iza kojih stojimo i kao država i kao međunarodna zajednica”, zaključuje Plenković.

Ono što posebno zabrinjava dio bh. javnosti i međunarodne zajednice, kako bi se ponašali čelnici Republike Srpske, ako bi došlo do mijenjanja granica u odnosima Srbije i Kosova. Kakve refleksije po BiH se mogu očekivati.

“Ne vidim direktnu vezu, ja dolazim iz RS i mislim da mi imamo sasvim dovoljno mehanizama zaštite unutar BiH da sačuvamo svoje pozicije. Nema nijedan razlog da mi ulazimo u nekakve riskantne stvari po RS i sigurno da položaj RS u BiH ne može da bude nikakva prepreka u dogovoru Prištine i Beograda”, ocjenjuje ministar vanjskih poslova Igor Crnadak.

Čitava priča o tome je Vučićeva igra, u kojoj je imao namjeru da pokaže kako je pokušao sve, kaže Miro Lazović, nekadašnji predsjednik Skupštine RBiH. Navodi, kako sve i da dođe do pomjeranja – BiH ostaje u svojim granicama.

“Zaista su to iluzije da sutra može neko očekivati da RS postane sastavni dio Srbije čime bi granica Srbije bila na Trebeviću. To je zaista apsurdno. U tom kontekstu mislim da su to priče koje imaju za potrebu stvaranje političkih tenizija. Dakle BiH opstaje kao cjelovita država i treba otvoriti pitanja u međunarodnoj zajednici unutrašnjeg ustrojastva BiH. RS nije vlasništvo samo jednog naroda. Tu se pitaju i Bošnjaci i Hrvati, kao i u cijeloj BiH”, kaže Lazović.

Pregovori Srbije i Kosova se nastavljaju. I dok dio, u prvom redu evropske javnosti, podržava svako rješenje do kojeg dvije strane dođu, dio ipak izražava zabrinutost da bi priča mogla otvoriti put za dugodišnje želje pojedinaca o nezavisnosti određenih teritorija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.