Kamberović za N1: Dodik se predstavlja kao veliki Putin

Vijesti 03. sep 201809:27 > 09:28
N1

Husnija Kamberović, bh. historičar, za N1 je kazao da se Milorad Dodik ne ponaša kao "mali Putin" nego kao "veliki Putin", kazavši da su njegove izjave opasne i da ih ne treba zanemarivati.

Kamberović je u Novom danu na N1 istakao i to da Dodik kampanju gradi na retorici zaoštravanja i da se predstavlja kao ključan faktor, što motiviše određeni dio populacije da ga podrži.

“Mislim da je Dodik opasan političar. Izjave su opasne. Ne bi ih trebalo zanemarivati. Naravno da ne može biti onako kako se pita Srbija, nego da se dogovore BiH i Srbija. Ne Srbija i Republika Srpska, RS je dio BiH. Granice pripadaju i definiraju državu BiH. Mislim da o time granicama ne može odlučivati entitet. Ključan je dogovor između Srbije i BiH”, kazao je.

Podsjećamo, Dodik je ranije kazao da će “o pitanju granice između Srbije i BiH, biti onako kako Srbija kaže”.

Kamberović smatra da Dodik želi ovu priču nametnuti kao jedan od ključnih faktora.

“On to ne radi zbog interesa Srbije, Republike Srpske. On radi privatnu priču da to njemu odgovara lično. Nije posve siguran kako će izborna procedura završiti”, rekao je historičar.

“Dodik igra na priču retorike zaoštravanja, izgrađivanja liderstva, predstavlja se ne više kao mali Putin, nego kao veliki Putin. On se tu pita. Kada vidite kako on nastupa – nije bitan niko drugi. On je tu ključni. To je nešto što motivira dio populacije da ga podrži. On na tome gradi poziciju u Republici Srpskoj”, poručio je Kamberović.

“U dijelu koji želi vidjeti takvog lidera koji je spreman da to kaže svima, gotovo je i bit će tako. On je moć, vlast, on se pita. Ljudi žele vjerovati tome”, poručio je Kamberović.

Ocijenio je da međunarodna zajednica mora biti jača i pružiti podršku probosanskim stranama, u slučaju da Dodik uđe u Predsjedništvo BiH – da onemoguće potencijalne blokade.

Kazao je da međunarodna zajednica to može uraditi “na hiljadu načina”.

Također, za N1 je kazao da od prekrajanja granica neće biti ništa, te da je taj proces u Evropi završio 1999. godine sa Kosovom. Istakao je da je bio pokušaj separacije Katalonije – ali da nije uspio.

“Nije problem u cementiranju granica, rješenje je u otvaranju granica. Male korekcije su moguće, ali ako bude bilo dogovora. Nije realno ići principom metar za metar”, poručio je Kamberović.

On je kazao da država može funkcionisati ako postoji volja političara. Rekao je da ne treba pristajati ni na “otvaranje Dejtona”, nego gledati kako od BiH napraviti što funkcionalniju državu.

“To se radi ne promjenom i ukidanjem entiteta, to nije realno, nego je moguće pokušati pronaći neku saradnju”, izjavio.

Kao problem je identifikovao i to da postoji više agresivnih, nego progresivnih ideja, te stalno osporavanje države.

Uskoro video kompletnog gostovanja u Novom danu na N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.