Odgođena trilaterala, Dodik poručio: Pacoli nije dobrodošao

Vijesti 03. sep 201813:47 > 13:50
N1

Za sutra najavljeni trilateralni sastanak ministara vanjskih poslova BiH, Srbije i Turske, koji se trebao održati u Banjaluci je odgođen, navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova.

“Obavještavamo medije da se za sutra najavljen trilateralni sastanak ministara vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Republike Srbije i Republike Turske odlaže. Novi termin će biti naknadno usuglašen i objavljen. Do odlaganja sastanka je došlo zbog vanrednih okolnosti uslijed kojih ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlüt Çavuşoğlu neće biti u prilici biti u Banjaluci na planiran datum”, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Ministri vanjskih poslova će prvom sljedećom prilikom razgovarati o temama zajedničkim za sve tri države kao što su regionalni projekti u oblasti prometne infrastrukture, ekonomska suradnja i opća politička situacija u regiji.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je da ministar inostranih poslova Kosova Bedžet Pacoli, uz saglasnost Beograda, dolazi u Banjaluku na neformalni sastanak šefova dilomatija zemalja članica Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi. 

Na mogućnost dolaska Pacolija u Banjaluku reagovao je predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik.

“Ministar spoljnih poslova samoproglašenog Kosova Bedžet Pacoli nije dobrodošao u Banjaluku, gdje ga je pozvao ministar inostranih poslova Igor Crnadak. Republika Srpska nije dala saglasnost da BiH prizna samoproglašeno Kosovo, te ni ministar te lažne države ne može biti dobrodošao u Republiku Srpsku”, rekao je poručio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

On je dodao da vrata nijedne institucije Republike Srpske neće biti otvorena za Pacolija.

“Potez ministra Crnatka da Pacolija pozove u Banjaluku doživljavamo kao provokaciju Republike Srpske na koju su ga nagovorili njegovi strani mentori i njegov partijski mentor Mladen Ivanić. Možda je Bedžet Pacoli najbolja mjera njegovog ministrovanja i najbolji pokazatelj u čijem je interesu Crnadak radio četiri godine”, naglasio je Dodik.

Trilaterali sastanci između BiH, Srbije i Turske održavaju se od 2010. godine s ciljem unapređivanja međusobnih odnosa, kao i otvaranja prostora za privrednu suradnju i rasterećivanja političkih odnosa.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.