Mladen Ivanić uputio pismo uredništvu RTRS-a

Vijesti 03. sep 201815:18 > 15:22
PIXSELL/Samir Yordamoviç

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić uputio je pismo uredništvu RTRS-a, kako navode, zbog činjenice da javni servis Republike Srpske ni danas nije odgovorio na dopis u vezi sa ravnopravnim tretmanom izabranih predstavnika RS.

U nastavku je posljednje pismo člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske dr Mladena Ivanića upućeno Informativnoj redakciji Radio-televizije Republike Srpske.

“Poštovano uredništvo Radio-televizije Republike Srpske,

Ljubazno vas molim da mi dostavite termin koji ste, sasvim sam siguran, planirali za moje gostovanje, poštujući programska načela iz Zakona o Radio-televiziji Republike Srpske.

S pažnjom sam u subotu pratio cjelovečernju emisiju javnog servisa, vrlo interesantno zamišljenog koncepta, koju ste posvetili gostovanju predsjednika Republike.

Vjerujem da vam je, nekoliko dana pred zvaničan početak izborne kampanje, stalo da poštujete ustavnu obavezu objektivnog obavještavanja javnosti, kao i Zakon o RTRS, koji propisuje ”proizvodnju i uređivanje programa u skladu sa najvišim profesionalnim kriterijumima, nezavisno od stavova državnih organa, političkih stranaka i interesnih grupa”.

Vjerujem da ćete na ovo pismo, za razliku od onih ranijih iz mog kabineta koje ste ignorisali ili ste, pak, poslali šture odgovore bez ikakvog stvarnog značaja – ipak odgovoriti. Vjerujem da je i vama, kao javnom servisu svih stanovnika Republike Srpske, stalo da potpuno ravnopravno tretirate izabrane predstavnike Republike Srpske, na način kao što ste to činili prije mog mandata, kad je na mjestu srpskog člana Predsjedništva BiH bio predstavnik druge političke opcije. A mene je na izborima, podsjetiću vas, izabralo više od 317.000 ljudi u Republici Srpskoj.

Kao što znate, Zakonom o RTRS zagarantovano je i ravnopravno sučeljavanje različitih gledišta. Osim vaše redovne obaveze da svi akteri javnog života, uključujući i političke, budu ravnopravno zastupljeni u TV programu, podsjetiću vas i da je tokom ove emisije na moj račun, kao člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske, izneseno mnogo neistina, pa čak i uvreda. Razlog više zbog kojeg ova činjenica ne bi smjela da bude ignorisana je što se radi o periodu pred sami početak izborne kampanje, a sticajem okolnosti – na izborima 7. oktobra sam protivkandidat Vašem gostu koji je te informacije tokom višečasovnog gostovanja plasirao.
Inače, u emisiji javnog servisa u kojoj ću ja biti gost ne treba da sjedi i pitanja postavlja podmladak moje političke partije, kao u slučaju gostovanja gospodina Dodika i mladih SNSD u studiju. Ja sam voljan zaista da odgovorim na sva konkretna pitanja koja zanimaju ljude u Republici Srpskoj.

Vjerujem da ćete već tokom današnjeg dana, najkasnije do 14 časova, odgovoriti na moje pismo kako bismo zajednički usaglasili termin gostovanja, bilo koji dan prije zvaničnog početka izborne kampanje. S ciljem, kako to navodi Zakon o RTRS, jačanja demokratskog duha, međusobnog razumijevanja i tolerancije”, stoji na kraju pisma Mladena Ivanića, člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.