OHR za N1: Entiteti postoje jedino temeljem Ustava BiH

Vijesti 03. sep 201816:17 > 16:23
N1

Oni koji negiraju genocid u Srebrenici, glorificiraju ratne zločine i počinitelje ratnih zločina, ili relativiziraju zlo, djeluju izvan domena civilizacijskih vrijednosti, kazali su za N1 iz OHR-a.

Na pitanje N1 kako komentarišu podizanje spomenika provostepeno osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću, u blizini Kalinovika, iz OHR-a su jasno poručili kako se treba “prestati sa korištenjem neodgovornih i gnusnih aluzija na nedavnu tragičnu prošlost”.

“Kao što je visoki predstavnik više puta isticao, oni koji negiraju genocid u Srebrenici, glorificiraju ratne zločine i počinitelje ratnih zločina, ili relativiziraju zlo, djeluju izvan domena civilizacijskih vrijednosti. Neshvatljivo je da jedan studentski dom nosi ime osuđenog ratnog zločinca, a da se drugom podiže spomenik. Visoki predstavnik poziva sve građane, javne ličnosti i vlasti da prestanu koristiti takve neodgovorne i gnusne aluzije na nedavnu tragičnu prošlost ove zemlje i da umjesto toga rade na ostvarenju mirne i prosperitetne budućnosti za sve građane Bosne i Hercegovine”, kazali su iz Ureda visokog predstavnika.

Također, pitali smo za stav šta bi se desilo, s obzirom na konstantne prijetnje entitetskog predsjednika Milorada Dodika o otcjepljenju RS-a, ukoliko bi neka od potpisnica povukla svoj potpis, na koji način Dejtonski sporazum prestaje važiti i da li Visoki predstavnik i dalje odlučuje, ili se država vraća u stanje u kojem je bila prije Daytona, odnosno na Ustav RBiH.

“Opći okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini je obavezujući za sve potpisnike i priznaje Bosnu i Hercegovinu kao međunarodno priznatu državu koja je jednoglasno primljena u punopravno članstvo u Ujedinjenim narodima 22. maja 1992. godine zajedno sa Slovenijom i Hrvatskom, te čiji suverenitet i teritorijalni integritet garantiraju Opći okvirni sporazum za mir, Ustav BiH i međunarodno pravo. Prema Mirovnom sporazumu, entiteti nemaju pravo na otcjepljenje i postoje jedino temeljem Ustava BiH”, stoji u odgovoru iz OHR-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.