Grad na pet rijeka postao turistički simbol

Vijesti 03. sep 201817:16 > 19:32
N1

Od statusa ratom razorenog grada, Šipovo je postalo turistički simbol sjevernog dijela Krajine. Ovo mjesto na pet rijeka, ima i prašumu, ali i neobične običaje i gastronomiju. Tradicionalnom jelu ovoga kraja - "piti" čak je podignut i spomenik u centru ovog mjesta.

Desa Đukić u 76. godini života hitro i vješto razvija pitu. Kako joj tijesto ne puca, zašto se ne lijepi za oklagiju – pitanja su koja joj mlade domaćice postavljaju. Na prethodna pitanja ima jednostavne odgovore, kao što ima jednostavno objašnjenje zašto sela izumiru.

“Neće niko da radi, šta je tebi. Nema ne selu jesti ako nećeš raditi. Ako nećeš pomusti krave, čuvati, svezati, napasti, nema začiniti pite. Ja sam svoju baštu svu okopala na strmu, vraćala brdu zemlju. Ništa kičma ne boli, jedino što me desni kuk boli – operisala sam. Kad me pitaju boli li te – ne boli, pošto je novi dio. Novi dijelovi ne mogu boljeti”, kazala je Desa.

Njen sin Milenko vratio se iz Loznice. Narodne običaje ovog kraja njeguje kroz Kulturno-umjetničko društvo “Janj”.

“Janj ima svoju mušku i žensku pjesmu, svoje kolo, svoje slavske, svadbene običaje, prelske običaje. Treba se fokusirati na ovaj kraj, izučavati kulturu tradiciju i običaje, i mislim da smo svuda dobrodošli”, istakao je Milenko.

Specifična narodna nošlja, rađena je od konoplje i vune. Prepoznatljiva po muškom prsluku ječermi, te ženskom koji se naziva zubun, i najkomplikovaniji je za izradu. Tu su i košulje, opanci, kape i čarape šupljikare.

Za ovakvu nošnju, kada je neko izradi biće vam potreban i novac. Ženska košta hiljadu evra, muška je jeftinija i košta 500 evra. A svega 20 maraka košta prenoćište u seoskim domaćinstvima Šipova. U Pljevi se tim poslom već deset godina bavi porodica Radoja.

“Naše domaćinstvo je počelo sa par ležajeva, danas možemo ponuditi dvadesetak ležajeva. Imamo manji i veći restoran za 120 ljudi. Od seosokog turizma ne može da se živi, ali je dobar dodatni prihod porodici”, naglasio je Predrag Radivoja.

Skandinavci, Francuzi, Česi, ali i Amerikanci dolaze u Šipovo – mjesto na pet rijeka, Plivi, Janj, Sokočnici, Lubovici i Volarici. To ga čini bajkovitim. Ambijent upotpunjuju vodenice, te prašuma Janj. A da gastro simbol ovoga kraja ne bude zanemaren u turističkom smislu, izgrađen je i spomenik – tepsija s pitom na centralnom gradskom trgu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.