Alina tužna jer je sve dalji san da postane doktorica

Vijesti 03. sep 201817:47 > 19:09
N1

I dok su školarci u Bosni i Hercegovini dan proveli u školskim klupama, djeca migranata u Izbjegličkom centru Salakovac zasad nemaju mogućnost školovanja.

Umjesto u školskoj klupi, trinaestogodišnja Alina Omari iz Afganistana vrijeme provodi u igri i šetnji u izbjegličkom kampu Salakovac. Iako su njeni vršnjaci danas krenuli u školu, Alina ali i ostala djeca u kampu zasad ne mogu. Završila je šesti razred, dvije posljednje godine obrazovala se u Grčkoj i Srbiji. No sada je u neizvjesnosti. Kaže nedostaju joj školske klupe, ali i školski drugovi.

“Želja mi je da budem doktorica, zato želim da idem u školu, želim i da moje sestre i braća također idu u školu. Tužna sam što nemamo tu mogućnost sada, ali nadam se da uskoro neće biti prepreka”, priča Alina.

S obzirom na to da cilj većine migranata nije dalje zadržavanje u BiH, nego nastavak puta ka zemljama Zapadne Evrope, samim tim ima onih koji ne iskazuju interes da djecu uključe u sistem obrazovanja, poput Sareh Saeidi iz Iraka, koja s porodicom uskoro planira napustiti ovo mjesto.

“Bosna je zaista lijepa zemlja, ljudi su divni, međutim ovdje nema posla, nema budućnosti za moju djecu, zato ovdje neće ni ići u školu, jer cilj nam je Njemačka”, otkriva Sareh.

Djeca migranata smještena u ovom kampu ne podliježu obaveznom osnovnom obrazovanju, kažu iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, ali ipak im žele omogućiti uslove za njihovo obrazovanje.

“Cilj je da se osposobi područna škola za obrazovanje djece iz IC Salakovac, za šta treba ispuniti niz preduslova počev od osiguranja prostorija, dodatnog nastavnog kadra i opreme za izvođenje nastave, osnivanje i rad komisije za ocjenju obrazovnog predznanja”, saopšteno je iz Ministarstva.

“Treba sve pripremiti, treba zaista napraviti detaljne pripreme kako bi funkcioniralo sve, da to ne bude tek puka improvizacija. Rade se analize, broja učenika, zatim stručna komisija će biti formirana koja će procijeniti stupanj poznavanja jezika, pisanja latiničnog pisma. Ovo malo kašnjenja neće značiti ništa jer i Ministarstvo i svi uključeni u taj proces imaju planu pomoći da stignu nastavni plan i program”, dodaje Mirjana Penava, BHWI.

U cilju pripreme djece za obrazovanje Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice u saradnji sa nevladinim organizacijama organizuje časove Bosanskog jezika, a zahvaljujući World Vision organizaciji imaju priliku učiti kroz kreativne i edukativne radionice.

“Jako su zainteresovani za ove radionice, posebno jer su neki od njih dugo bili na putu. Prošli su svašta, od pješačenja kroz šume, preko rijeka i sl, tako da im je ovo razonoda, a super je što smo postigli da se oni međusobno druže, da prevazilaze kulturološke razlike kroz igru”, ističe Tea Rebac, koordinator CFS-a.

Iako većina migranata svoju budućnost ne vidi u BiH, djevojčica Alina s početka priče želi da savlada jezik naroda u čijoj zemlji trenutno ima dom, i baš poput ostale djece u kampu mašta da uskoro sjedne u školske klupe.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.