Crnadak: Neka Dodik spriječi dolazak Pacolija

Vijesti 03. sep 201818:14 > 18:15
N1

Kada je posljednji put Bedžet Pacoli bio u Banjaluci domaćin mu je bio Dodik, dočekao ga je na aerodromu, imao s njim sastanke i nakon toga nastavio druženje u kafani. Za razliku od Dodika ja nemam nikave sastanke iza sebe sa Pacolijem i jedino se s njim sastajem na regionalnim sastancima, kazao je ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak.

Crnadak je u izjavi za medije danas poručio Dodiku da proba spriječiti dolazak Pacolija u Banjaluku.

“Kada je posljednji put Bedžet Pacoli bio u Banjaluci domaćin mu je bio Dodik, dočekao ga je na aerodromu, imao s njim sastanke i nakon toga nastavio druženje u kafani. Za razliku od Dodika ja nemam nikave sastanke iza sebe sa Pacolijem i jedino se s njim sastajem na regionalnim sastancima. Predstavnici Prištine učestvuju na regionalnim sastancima isključivo u skladu sa sporazumom između Beograd i Prištine, u okviru briselskih razgovora. Mislim da je ovo jedna u nizu praznih izjava Dodika. A ako je bio ozbiljan – on ima policiju i pravosuđe pa neka ga spriječi”, kazao je Crnadak, te nastavio:

“Druga stvar, BiH u posljednje četiri godine nije priznala Kosovo samo zato što smo se tome protivili član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić i ja. Milorad Dodik u tome zadnje četiri godine nije imao nikakvu ulogu osim što je nas podržavao u tom stavu i ja mu se ovim putem zahvaljujem”.

Državni ministar vanjskih poslova je istakao kako neće biti otkazan neformalni sastanak šefova diplomatija zemalja članica Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi, zakazan za srijedu u Banjaluci.

“Sastanak ostaje. Ko je doveo u pitanje sastanak? Sastanak je u srijedu”, zaključio je Crnadak u današnjem obraćanju novinarima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.