I 40 "britanskih špijuna" među učesnicima "Brzog odgovora"

Vijesti 03. sep 201818:44 > 19:27
N1

Međunarodni aerodrom Sarajevo, Pazarić, Kalinovik, Dubrave-Tuzla, Mrkonjić Grad i Brčko Distrikt - narednih dana će biti lokacije na kojima će se odvijati vojna vježba "Brzi odgovor 2018". Prilika je to i za ponovno okupljanje predstavnika agencija za provođenje zakona u BiH, Oružanih snaga BiH i EUFOR-a.

U vojnoj bazi Butmir u Sarajevu danas su se okupili vojnici iz nekoliko zemalja, a zajedno s njima su se postrojili i pripadnici domaćih vojnih i policijskih struktura. Svi oni sudjelovaće u vojnoj vježbi “Brzi odgovor 2018”.

A ovom vojnom vježbom želi se uvježbavati sposobnost EUFOR-a da pozove svoje rezervne snage kao pojačanje te da se pruži podrška domaćim vlastima, organima za provođenje zakona i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine. Sve radi održavanja sigurnog i stabilnog okruženja.

“Ovo će biti najveća u nizu vježbi koje izvodimo ove godine i dosta je ambiciozna s obzirom da se izvodi na više područja širom BiH. Nakon uspješno provedene vježbe prošle godine, ove godine se ponovo okupljaju bh. organi za provođenje zakona, Oružane snage BiH i EUFOR kako bi svi uvježbavali svoje planove za vanredne situacije, kao i sposobnosti da jedni drugima pruže podršku. Namjera nam je da maksimalno iskoristimo mogućnosti ove obuke i maksimalno povećamo izazove koji treba da se savladaju”, objasnio je Martin Dorfer, zapovjednik EUFOR-a.

A u tome će im pomoći i oni – britanski vojnici, točnije njih 40 o kojima je ranije govorio Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta Republike Srpske, tvrdeći kako je riječ o špijunima. No britanske vlasti, podsjetimo, to su demantirale.

Pored njih tu su i vojnici iz Austrije, Bugarske , Italije i Rumunjske, dok je stigao i jedan rezervni bataljon iz sastava NATO snaga na Kosovu.

Vozila i oprema dopremljeni su zrakoplovom “Antonov 124” – jednim od najvećih transportnih zrakoplova na svijetu. Dopremljen je veći broj vozila Land Rover, nekoliko velikih kamiona i ostala opremu koja će ovim vojnicima biti potrebita tijekom vježbe. A čiji dio čini i ukupno 55 pripadnika Oružanih snaga BIH, što je prema riječima bh.ministrice obrane, odlična prilika za testiranje i demonstraciju njihovih operativnih sposobnosti.

“Mi u Ministarstvu obrane BiH ćemo iskoristiti ovu vježbu da unaprijedimo razinu interoperabilnosti svojih postrojbi Oružanih snaga BiH, kao i uvježbavanje operativnih procedura sa pripadncima oružanih snaga iz država članica EU i država članica NATO-a”, istakla je Marina Pendeš, ministrica obrane BiH.

Vojna vježba trajće tri dana, a provodit će se na teritoriji oba bh.entiteta, te Brčko distrikta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.