Vježba na aerodromu u Sarajevu (FOTO)

Vijesti 04. sep 201813:14 > 13:17
Aerodrom Sarajevo

Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo održana je metodsko pokazna vježba, kojom je simuliran pokušaj oružanog napada i talačka kriza.

Cilj vježbe je uvježbavanje rukovodnih i izvršnih sastava u rješavanju krizne situacije, provjera donesenih regulativa, planova i procedura za ovu vrstu krizne situacije te uvježbavanje sistema obavještavanja i koordinacija aktivnosti između odgovornih subjekata.

Podsjećamo da je riječ o godišnjoj vježbi Oružanih snaga BiH, organa za provođenje zakona BiH i EUFOR-a, kojom se zajedno uvježbavaju u okviru realističnog scenarija, s ciljem provjere njihovih planova za krizne situacije.

Vježbom “Brzi odgovor 2018” se uvježbava sposobnost EUFOR-a da pozove svoje rezervne snage kao pojačanje i za pružanje podrške domaćim vlastima, organima za provođenje zakona i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, pri održavanju sigurnog i stabilnog okruženja.U ovoj međunarodnoj vježbi sudjeluju Višenacionalni bataljon EUFOR-a, elementi rezervnih snaga iz Austrije, Bugarske, Italije, Rumunjske i Ujedinjenog Kraljevstva, kao i Taktički rezervni bataljon iz sastava NATO snaga na Kosovu.

U vježbi su sudjelovali i anti-bomb tim JGP Aerodrom Sarajevo, pripadnici Sektora za sigurnost i zaštitu i Sektora saobraćaja i usluga u zračnom saobraćaju Međunarodnog aerodroma Sarajevo, Spasiteljsko vatrogasna služba i Služba hitne medicinske pomoći Aerodroma Sarajevo, jedinica za specijalnu podršku SIPA-e, OSA-e.

Aerodrom Sarajevo
Aerodrom Sarajevo
Aerodrom Sarajevo
Aerodrom Sarajevo
Aerodrom Sarajevo

U sklopu vježbe, sazvan je i Državni krizni tim, a koji je dao odobrenje policijskim agencijama da pristupe rješavanju talačke situacije.

Sastanku su prisustvovali ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, zapovjednik EUFOR-a ALTHEA generalmajor Martin Dorfer, ministar prometa i komunikacija BiH Ismir Jusko, direktor OSA-e Osman Mehmedagić, direktor SIPA-e Perica Stanić, direktor Granične policije BiH Zoran Galić, tužiteljica Tužiteljstva BiH Diana Kajmaković, predstavnici BHANSA-e,BHDCA, Ministarstva vanjskih poslova BiH, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, te brojni drugi.

Ispred Međunarodnog aerodroma Sarajevo sastanku kriznog štaba prisustvovali su direktor Aerodroma Armin Kajmaković, izvršni direktor za saobraćaj i usluge u zračnom saobraćaju Elvedin Begić, te direktor sektora sigurnosti Senad Malić.

Poduzete su sve predviđene aktivnosti za krizne situacije, uključujući izdavanje neophodnih obavještenja, zasjedanje nadležnih timova, informiranje nadležnih službi i institucija, te izdavanje potrebnih uputstava.

Vježba je ocijenjena uspješnom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenihmrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.