Ministarstvo o učešću predstavnika Kosova u Banjaluci

Vijesti 04. sep 201813:30 > 13:35
N1

Bosna i Hercegovina učestvuje samo u onim regionalnim inicijativama sa Kosovom* za koje postoji dogovor o učešću sa Beogradom, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Povodom informacija koje su se pojavile u medijima u vezi sa Neformalnim sastankom ministara inostranih poslova Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP), koji se sutra, 5. septembra 2018. godine održava u Banjaluci, Ministarstvo inostranih poslova Bosne i Hercegovine obavještava javnost da Bosna i Hercegovina predsjedava Procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) od 1. jula 2018. do 30. juna 2019. godine, te da je Neformalni sastanak ministara inostranih poslova planiran u okviru tog predsjedavanja.

U Procesu saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) učestvuju i predstavnici Prištine od juna 2014. godine, nakon što je postignut dogovor Beograda i Prištine na Samitu u Bukureštu, prema kojem su definisani način i uslovi učešća predstavnika Prištine u regionalnim inicijativama.

“BiH, kao zemlja koja nije priznala Kosovo i koja ima izrazito prijateljske odnose sa susjednom Srbijom, do sada nije učestvovala, niti će učestvovati na regionalnim sastancima na kojima učestvuju predstavnici Kosova bez dogovora sa Beogradom”, navode iz Ministarstva vanjskih poslova.

U skladu s tim, BiH, baš kao i Srbija, učestvuje u aktivnostima i događajima u okviru Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP).

Ministarstvo inostranih poslova Bosne i Hercegovine smatra da pitanje regionalnih odnosa i jačanja međusobnog povjerenja ne bi smjelo da se koristi za dnevno-političke obračune i za potrebe predizbornih kampanja, stoji u saopćenju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenihmrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.