Ivanić: Dodik nikada ne dokaže velike tvrdnje

Vijesti 04. sep 201815:47 > 15:53
N1

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić pozvao je predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da iznese dokaze o navodnom prisluškivanju.

Kaže da Dodik to dosad nije uradio, iako ga je na to već ranije pozivao.

Tražio sam od njega još prije dva i po mjeseca da mi dostavi bilo kakve dokaze. Rekao sam i da sam spreman da otkažem i gostoprimstvo diplomatskim predstavnicima ako su umiješani u to. Nikad ništa nije dostavio i to je Dodik – izađe sa velikom tezom, a nikad je ne dokaže“, izjavio je Ivanić za Fenu.

Zajednička parlamentarna komisija za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije (OSA) BiH već je, dodaje, utvrdila da nije bilo prisluškivanja zvaničnika Srbije i BiH, a na čelu te komisije bio je Dodikov stranački kolega Nikola Špirić (SNSD).

Taj dokument, kodnog naziva ”Ušće”, bio je, navodi Ivanić, posljednji dokument o navodnom prisluškivanju o kojem su obaviještene državne institucije. Kako kaže, poslije toga nije bilo ništa.

I ja sam saglasan sa Dodikom da bezbjednost jeste ugrožena – mladić David Dragičević je ubijen, prije deset dana su pokušali da ubiju i novinara, na poslovni objekat se pucalo iz zolje… Zašto Milorad Dodik o britanskim špijunima nije pričao na sastanku s britanskim ambasadorom Edwardom Fergusonom, nego mu se najsrdačnije zahvaljivao? Britanski ambasador je u intervjuu potvrdio da je sa Dodikom riješio sve nesporazume o navodnim britanskim špijunima, da je otklonjena svaka sumnja i da je Dodikova tema bila bespotrebna histerija. Neka Dodik konačno već jednom dostavi bilo kakav dokaz, a ako ga nema neka prestane da plaši narod“, rekao je  Ivanić.

Entitetski predsjednik Milorad Dodik danas je u Trnovu u izjavi novinarima naveo da Obavještajno-bezbjednosnu agenciju BiH „treba ukinuti, jer ne služi ničemu, osim za nanošenje štete srpskom narodu i njegovom rukovodstvu u RS i u Srbiji“.

Kazao je i kako će pitanje rada te obavještajne agencije staviti na dnevni red Predsjedništva BiH kao budući srpski član te bh.institucije. Ukoliko se to pitanje ne riješi, Dodik tvrdi da će RS izaći iz sporazuma o osnivanju OBA-e i formirati svoju posebnu agenciju, na šta, kako je rekao, ima ustavno pravo.

U intervjuu jednom beogradskom listu je također ustvrdio da je „pod mjerama Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH posljednjih godinu i po dana i da će uskoro predočiti javnosti operativna dokumenta u kojima se ovoj službi nalaže prisluškivanje rukovodstva RS i Srbije“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.