Špirić: Svaki izbori rezultiraju gorim sazivom

Vijesti 04. sep 201817:34 > 18:02
N1

Nikola Špirić, zastupnik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, za N1 je komentarisao neuspješni pokušaj smjene Dragana Mektića, ministra sigurnosti BiH. Osvrnuo se i na otkazanu posjetu Behgjeta Pacollija, ministra vanjskih poslova Kosova, Banjaluci i najavljeni dolazak Aleksandra Vučića, srbijanskog predsjednika, u BiH.

Špirić smatra da na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH se nije desilo ništa neočekivano. Tvrdi da zastupnici SNSD-a i DNS-a neće bojkotovati rad ove zakonodavne institucije, već da će zahtjevati da se poštuje Poslovnik o radu ove institucije. Ukazao je na sljedeće:

“Vijeće ministara BiH se uopšte nije očitovalo o zahtjevu za smjenom Mektića. Dakle, moraju postojati demokratski standardi da bi Vijeće minsitara bilo Vijeće ministara i da bi Parlament bio Parlament. Anarhija je najbolji saveznika onima koji ne žele dobro BiH”.

Na pitanje koji su arguementi SNSD-a i DNS-a za smjenom Mektića, Špirić je za N1 odgovorio:

“Volio bih da neko nabroji rezultate Mektića. O izazovima koje je on nametnuo BiH se može govoriti satima”, rekao je i istakao kako je on tražio posebnu tačku dnevnog reda na sjednici Parlamenta koja će biti samo posvećena izjavama Mektića, ali da se to nije desilo.

Mišljenja je da je loša poruka što su Bošnjaci podržali Mektića “apropo” migrantske krize.

U nekoliko navrata je ponovio da nikada nije postojala parlamentarna većina i da se zapravo bježalo od rasprave o smjeni bh. ministra sigurnosti.

Špirić je naglasio:

“Dešava se se da ne smijete otvoriti raspravu o urgentnim pitanjima u BiH. Što je situacija u BiH nestabilnija, vlast je stabilnija. To je nonsens. Svaki izbori rezultiraju gorim sazivom. Ali to je volja birača”.

Komentarisao je najavljeni dolazak Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije, u BiH dva dana prije Opštih izbora rekavši da prvi put čuje za to, ali da se svi trebaju “radovati” tome. Pa je tako opisao i svoje viđenje odnosa između BiH i Srbije.

“Mislim da su Beograd i Vučić prijatelji BiH, Republike Srpske i Dodika”, a zatim se dotakao otkazanog posjeta Behgjeta Pacollija, ministra vanjskih poslova Kosova, BiH.

Špirić je za N1 rekao kako ne želi komentarisati izjavu Pacollija da iza suprotstavljanja Dodika njegovom dolasku možda stoji “konspiracija Beograda i Banjaluke”.

“BiH treba voditi računa o sebi i da pojačava probleme koji se tiču njene vanjske politike. BiH upućuje pozive i poslije se pravda. To je veliki šamar vanjskoj politici BiH. Vanjska politika BiH mora biti usaglašena. Pacolliju ne treba saglasnost iz Srbije za doalzak, već iz BiH”, istakao je Špirić.

Kako je kazao, BiH je jedina država u Evropi i svijetu bez parlamentarnog nadzora nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije i da je Republika Srpska postala predmet istraživanja od strane ove agencije, umjesto da je njen sastavni dio.

Na kraju razgovora je komentarisao izjave Dodika naglasivši da ih treba “iščitavati u kontekstu u kojem su izgovorene”. Zaključio je da u BiH ne postoji unutrašnji dijalog o krucijalnim problemima.

“Problem je što ne postoji druga strana koja želi razgovarati. Umjesto politike približavanja, 20 godina smo se udaljavali”, zaključio je Špirić za N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenihmrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.