BizIdea: Web platforma i USB pedala među najboljim idejama

Vijesti 27. feb 201508:59 > 09:14
N1

BizIdea Competition 2015., u organizaciji Tehnološkog parka INTERA iz Mostara, a u saradnji sa Univerzitetom "Džemal Bijedić" i Sveučilištem u Mostaru, te Federalnim Ministarstvom razvoja, poduzetništva i obrta završen je jučer u gradu na Neretvi. Gosti jutarnjeg programa N1 bili su lideri pobjedničkih timova ovog takmičenja.

Amar Kurtić je lider “Vision” tima iz Konjica. Zajedno sa svojom ekipom je predstavio projekat dizajniranja web platforme.

Naša ideja ima za cilj razvijanja jedinstvene web platforme koja će objediniti sve privredne subjekte koji će biti od koristi građanima. Građanima će to olakšati traženje akcijskih proizvoda i akcihjskih cijena“, kaže Kurtić.

Kao učesnici BizIdea takmičenja su osvojili određena novčana sredstva, ali trebaće im mnogo više da projekt zaživi.

Prvi korak jeste da se obezbjede određena sredstva kako bi se strancia mogla napraviti. Želim ostvariti određena poznanstva i partnerstva sa drugim timovima kako bi razvijali još ideja. Potrebna su i tehnička znanja kako bi se ideja razvila“, kazao je Kurtić.

Njegov kolega i suparnik sa takmičenja, Zen Čičević je sa svojom ekipom predstavio ideju kreiranje USB pedale.

Naš proizvod je u obliku nožne pedale koja bi se spajala putem USB na kompjuter. S njom bi se upravljalo video i audio sadržajem na kompjuteru“, kazao je on.

Kaže da bi razvijanje ove ideje pomoglo čak da se otvore i neka radna mjesta.

Ukoliko obezbjedimo neka sredstva koja su potrebna za ozbiljniju proizvodnju, to bi nam dali šansu da razvijamo proizvod i otvorimo neka radna mjesta. Ovo je za mene veliko životno iskustvo, ne radi nagrada nego stjecanja novih znanja i iskustava“.