Berton za N1: Teritorijalni integritet BiH nije upitan

Vijesti 05. sep 201808:55 > 09:00
N1

Bruce G. Berton, šef misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, smatra da je spominjanje mogućnosti novog razgraničenja na Balkanu isključivo u svrhu predizborne kampanje. Za N1 je naglasio da je teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine nije upitan.

“Ne postoji povezanost pitanja razgraničenja između Srbije i Kosova sa Bosnom i Hercegovinom. Teritorijalni integritet BiH je neupitan”, rekao je.

Za retoriku političara uoči početka predizbone kampanje je kazao da je za žaljenje i da se ona pred svake izbore zaoštrava. Političarima je poručio sljedeće:

“Političari trebaju da govore o životno važnim pitanjima”.

Mišljenja je da situacija u Bosni i Hercegovini nije nestabilna. Krize koje se pojavljuje je okarakterisao kao vještačkim.

Berton je za N1 komentarisao nepostizanje dogovora političara o izmjenama Izbornog Zakona BiH upozorivši na sljedeće:

“Postoji opasnost da se neće moći formirati vlast poslije izbora. OSCE će nastaviti da apeluje na lidere da dođu do kompromisa”, kazao je i naveo da je korištenje transparentnih glasačkih kutija na ovogodišnjim Opštim izborima doprinos demokratizaciji izbornog procesa.

Istakao je i sljedeće:

“Ovoj zemlji nedostaje politička volja za promjene. Da bi se ostvarila politička volja, mora se razgovarati. Ali za sada nema mnogo razgovora. Naročito ne uoči izbora”.

Šef misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini se osvrnuo i na povećan broj migranata i izbjeglica u Bosni i Hercegovini naglasivši da se moraju poštovati njihova ljudska prava. Ukazao je da državne vlasti moraju pomoći Graničnoj policiji u djelovanju po ovom pitanju.

Govoreći o obrazovanju, kazao je:

“Obrazovanje je veoma politizovano u Bosni i Hercegovini. Zbog toga najviše gube djeca. Segregacija postoji u oba entiteta. Objavit ćemo izvještaj o ‘dvije škole pod jednim krovom’. Imate djecu koja se različit tretiraju i koja se samo uče o različitostima”, naveo je Berton za N1.

Izrazio je razumijevanje za frustraciju građana, ali ih je pozvao da se politički angažuju i na taj način doprinesu pozitivnim promjenama u zemlji.

“Demokratija treba aktivne građane u politici”, istakao je.

Ohrabren je izražavanjem nezadovoljstva javnosti zbog slučaja Dragičević i reakcije javnosti na fizički napad na Vladimira Kovačevića, novinara BN televizije.

Na kraju razgovora se dotakao odlaska mladih ljudi iz Bosne i Hercegovine podsjetivši da ipak postoje oni koji žele ostati ovdje i “napraviti razliku”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.