Mladićev advokat za N1: Ovo je spektakularna odluka

Vijesti 05. sep 201812:30 > 12:36
AFP

Miodrag Stojanović, jedan od advokata Ratka Mladića, za N1 je komentirasao odluku sudije Jean-Claudea Antonettija da isključi trojicu sudija u slučaju Mladić. Odluku je opisao kao spektakularnom i interesantnom. Ineresantnom iz razloga što će po prvi put u sudskom vijeću svaki sudija biti iz Afrike.

Istakao je da nije očekivao ovakvu odluku, ali smatra da je ona ispravna i pravična. Podsjetio je da je advokatski tim Mladića ranije zahtjevao da sudije budu izuzete iz ovog slučaja. Zatim je naglasio sljedeće.

“Ovo je spektakularna odluka. Zato što je to po prvi put da se ovakva imena kao što je sudija Theodor Meron, koji je predsjednik, Carmel Agius, koji je bio predsjednik suda, sudija Liu Daqun izuzmu iz jednog predmeta. Mi iz odbrane smo jutros imali jednu telefonsku konsultaciju pitajući se kako će se to odraziti na naš predmet. Opšta ocjena je da će ovo potrajati nešto duže. Sada ovo vijeće treba da uđe u cijeli problem predmeta generala Mladića”, rekao je Stojanović za N1.

Dodao je da je ovo i interesantna odluka iz razloga što će po prvi put u vijeću biti sudije koji isključivo dolaze s afričkog kontinenta – Mparany Mamy Richard Rajohnson, Gberdao Gustave Kam i Elizabeth Ibanda-Nahamya.

“To će biti sudije iz Ugande, Madagaskara i Burkine Faso. Dakle, trojica sudija s afričkog kontinenta. Jedna vrlo interesantna situacija. Nekada se vodilo računa o nacionalnom sastavu vijeća, ali i teritorijalnoj zastupljenosti. Po prvi put imamo situaciju da sudije dolaze iz jednog kontinenta”, ukazao je.

Podsjetio je da se drugostepena presuda Mladiću može očekivati ne prije kraja 2019. godine, ali da će ova odluka Antonettija vjerovatno produžiti vrijeme donošenja presude. Naveo je i to:

“Ne mislimo da će se drugačije raditi, ali sudije koje su izuzete su već sudile uveliko postupale po predmetima bivše Jugoslavije, a koji se tiču Srebrenice”, zaključio je Stojanović za N1.

Podsjećamo, sudija Jean-Claude Antonetti je donio odluku da Theodor Merona, Carmel Agiusa i Liu Dayuna izuzme iz postupka koji se vodi protiv Mladića.

Tribunal je Mladića, bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, u novembru prošle godine osudio na doživotni zatvor, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom Bosne i Hercegovine, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Mladić je oslobođen optužbe za genocid u još šest bosanskohercegovačkih opština.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.