Vlada KS prihvatila inicijativu Sindikata policije

Vijesti 05. sep 201814:17 > 14:21
N1

Vlada Kantona Sarajevo, na prijedlog premijera Adema Zolja, prihvatila je danas inicijativu Sindikata policijskih službenika Kantona Sarajevo vezanu za uređenje pitanja penzionisanja pripadnika policije, kao i prava na ostvarivanje njihovog posebnog staža.

Odredbama ovih vladinih amandmana, između ostalog, u Zakonu o policijskim službenicima Kantona Sarajevo definisano je da oni imaju pravo na penziju pod uslovom da su u kontinuitetu bez prekida imali najmanje 15 godina staža, te da su u vrijeme sticanja prava na penziju obavljali posao policijskog službenika, saopćeno je iz Kantona Sarajevo.

Koeficijent za ostvarivanje prava na penziju utvrdit će se na osnovu pet godišnjih plaća ostvarenih u svojstvu policijskog službenika, a koji su za njega najpovoljniji. Ovo se odnosi i na policijskog službenika koji usljed zadobijenih povreda na radu, uzrokovanih neposrednim izvršenjem svog posla i zadatka, bude proglašen invalidom prve kategorije.

Poseban staž iz Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju u jednostrukom trajanju uračunava se u staž osiguranja za policijskog službenika samo uz pismenu saglasnost osobe na koju se ona i odnosi.

Vladini amandmani postaju sastavni dio Prijedloga Zakona o policijskim službenicima Kantona Sarajevo, o kojem će zastupnici raspravljati na sutrašnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.