Mektić: OSA nema razloga da prisluškuje Dodika i Vučića

Vijesti 05. sep 201814:27 > 14:30
N1

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić susreo se jučer s direktorom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmanom Mehmedagićem koji ga je uvjerio da ne postoji razlog zašto bi ova agencija prisluškivala predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića.

To je Mektić potvrdio danas na pres-konferenciji u Sarajevu dodajući da se radi o običnom spinu te da tvrdnje o prisluškivanju ne odgovaraju istini, ali je napomenuo da problem predstavlja Parlament BiH koji više od godinu dana nije imenovao nadležnu komisiju za nadzor nad radom OSA-e.

– Nelogično je da parlamentarci upozoravaju na to, a do njih je da se dogovore i imenuju tu komisiju. Ako treba sedam dana neka sjede i dogovore se, jer je to od izuzetne važnosti – podvukao je Mektić.

Zbog navodnih prisluškivanja Dodik je izjavio da OSA-u treba ukinuti, te da će to pitanje staviti na dnevni red Predsjedništva BiH kao budući član te institucije, a ukoliko se to pitanje ne riješi, upozorio je, RS će “izaći iz sporazuma o osnivanju te agencije i formirati posebnu agenciju”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.