Schilling: Pomjeranje granica je ideja velikosrpske države

Vijesti 05. sep 201817:19 > 17:23
N1

Novo povlačenje granica i razmjena teritorija, koje je najprije Srbija uvela u igru, bazirano je na ideji velikosrpske države. To je devedesetih godina odvelo region u rat i izazvalo strašan genocid, napisao je u komentaru za njemački list Welt bivši visoki predstavnik u BiH, Christian Schwarz-Schilling.

Schwarz-Schilling je ocijenio kako bi eventualna korektura granica po etničkom principu ima fatalne posljedice po region.

“Čini se da se jasan stav Evropske unije da nema povlačenja granica po etničkom principu, koji je postojao početkom godine, polako razvodnjava. Izjavu komesara EU Johannesa Hahna tokom susreta sa albanskim premijerom Edijem Ramom i premijerom Kosova Ramušom Haradinajem da Unija nema ništa protiv korekcija granica smatram nepromišljenom. Zapanjujuće je da se zvanični stav EU mogao tako preokrenuti.

Stoji li Njemačka sada sama na principima dosadašnjih načela, međunarodnog prava i važećih zakona? Upozorenja i obećanja da regionalna stabilnost neće i ne smije biti ugrožena novim povlačenjem granica su nakon dosadašnjih iskustava sa etničko-nacionalnim snagama u regionu Balkana, pogrešna procjena i gruba pogreška. Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik godinama aktivno radi na razbijanju države. Pri tome Dodik od EU do sada nije iskusio pokušaj da ga se zaustavi u nastojanju da otcijepi RS i pripoji je Srbiji. Ovdje se ne radi samo o retorici, već o istinskoj provedbi zacrtanih ciljeva. U otvorenom pismu Federici Mogherini smo mi, tri bivša visoka predstavnika, ukazala na ovu krajnje zapaljivu situaciju”, istakao je bivši visoki predstavnik u BiH.

Schwarz-Schilling je zaključio kako je “novo povlačenje granica i razmjena teritorija, koje je najprije Srbija uvela u igru, bazirano na ideji velikosrpske države”.

“To je devedesetih godina odvelo region u rat i izazvalo strašan genocid. Mi ne sumnjamo da će novo povlačenje granica destabilizirati postojeće sporazume u Makedoniji, Crnoj Gori i potkopati zajedničku državu kakva je BiH. Evropsku uniju i Evropu poznajemo dovoljno dobro da bi znali da nas je naša krvava historija naučila da živimo u multietničkim društvima, umjesto da povlačimo nove granice kako bi stvorili monoetničke države. Ideja od nametnute etničke homogenizacije, koja je dovela do progona i masovnih ubistava u Evropi, nikada neće moći biti njemačka pozicija”, napisao je Schwarz-Schilling u komentaru za njemački list Welt.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.