Dačić: Nije na Srbiji da odlučuje ko će dolaziti u Banjaluku

Vijesti 05. sep 201817:34 > 18:23
N1

Proces za saradnju u Jugoistočnoj Evropi, kojim predsjedava Bosna i Hercegovina, u Banjaluci je okupio više šefova diplomatija ili delegata država učesnica. Pod motom “Bolja povezanost za bolji život”, razgovaralo se o infrastrukturi, energetici, ekonomiji, ali su i ovaj put političke teme sve drugo bacile u sjenu.

Četvrti put Banjaluka je domaćin velikog međunarodnog skupa, ističe to ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak, kao uspjeh u svom mandatu. Regionalna povezanost je imperativ, saglasni su učesnici. Nesaglasnost ili pak nerazumijevanje oko slučaja Pacoli obilježilo je skup.

“Beograd i Priština imaju sporazum o regionalnom učestvovanju na događajima. Na osnovu tog sporazma 2014. na samitu SEECP-a u Bukureštu donesna je odluka da Kosovo učestvuje, ne kao država nego, dok je takav status. Za odluku da Kosovo učestvuje tada glasali su i odluku donijeli ljudi iz SNSD-a”, kaže Crnadak.

Na sastanku SEECP-a u Banskom dvoru bio je i ministar inostranih poslova Srbije. Prije toga, Ivica Dačić posjetio je susjednu zgradu. U Palati predsjednika Republike Srpske, nekih stotinjak metara dalje, susreo se sa Miloradom Dodikom, te naglasio da se sa Srbijom niko nije konsultovao, ali i ne mora.

“Od kada su počeli ti briselski razgovori, omogućeno je i Kosovu da učestvuje u inicijativi. Ove godine je BiH domaćin, ali nije na nama da o tome odlučujemo, niti se nama ko obraćao tim povodom, niti ima potrebe da se obraća nama. To je stvar te organizacije i onih koji predsjadavaju”, smatra Dačić.

“Sa ovakvim pitanjem mi se ne možemo suglasiti nikako. Da nam ovdje u Banjaluci neko Pacolija gura pod nos, to je za nas neporostivo. To je čin izdaje srpskih nacionalnih interesa, to je Crnadak radio zajedno sa Ivanićem”, tvrdi entitetski predsjednik.

A Ivanić, koji je otvorio regionalnu inicijativu svom političkom oponentu, poručuje da iako zna da je sve u dnevnopolitičke svrhe, epilogom u slučaju Pacoli je zadovljan.

“To što su dva poznanika, gospodin Pacoli i Dodik, napravili od ovoga spektakl, meni ne smeta, ja sam zadovoljan što nije došao u Banjaluku. Ali posljedice toga su da je jedan drugi dio ljudi, koji je mogao da dođe, odlučio da ne dođe”, upozorava član Predsjendištva BiH.

Predstavnici Albanije uz Kosovo nisu se pojavili u Banjaluci. SEECP još uz te zemlje, te BiH kao domaćina, čine Bugarska, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Makedonija, Moldavija, Rumunija, Slovenija, Srbija i Turska.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.