Dva presedana sudije Antonettija

Vijesti 05. sep 201818:26 > 19:10
REUTERS/Peter Dejong/Pool

Odluka o izuzeću sudija Carmela Agiusa, Liua Daquna i Theodora Merona iz drugostepenog postupka Ratku Mladiću, zbog bojazni da mogu biti pristrasni, iznenadila je kako Mladićevu odbranu, tako i porodice žrtava. Odbrana je Odluku okarakterisala kao spektakularnu, dok porodice žrtava negoduju.

Sudija Theodor Meron isključen je jer je predsjavao Vijećem u predmetima Zdravko Tolimir i Radislav Krstić. Agius u predmetu Vujadin Popović i drugi. Na koncu Daqun je predsjedavao u predmetu Blagojević i Jokić.

Stoga je sudija Antonetti zaključio da bi kod dobro informisanog posmatrača njihovo učešće u drugostepenom postupku moglo izazvati bojazan od pristrasnosti.

“Sudija Antonetti nije utvrdio postojanje stvarne pristranosti već je zaključio da bi određeni navodi o Mladićevoj kaznenoj odgovornosti, u gore navedenom nizu presuda, mogli izazvati razumnu bojazan o pristranosti. Naglasila bih da na ovu Odluku u skladu s Pravilnikom Mehanizma nema žalbe, stoga je sudac Antonetti jučer izdao nalog kojim je imenovao tri nova suca, a to su: Richard Rajohnson, Gustave Kam i Elizabeth Ibanda-Nahamya”, otkriva Helena Eggleston, portparol Mehanizma za međunarodne krivične sudove.

Nakon niza neuspjelih pokušaja, odbrana Ratka Mladića navodi kako su i sami iznenađeni. Nadaju se, kažu, pravičnom suđenju. Prvi put se iz Vijeća isključuju visokorangirane sudije. Nove sudije su s afričkog kontinenta. I to je presedan, navodi Mladićeva odbrana. Nekada se, kažu vodilo računa o nacionalnoj i teritorijalnoj zastupljenosti.

Porodice žrtava u šoku. O pravdi koju godinama čekaju, odlučivat će sudije koje o Ratku Mladiću malo znaju. Umjesto onih koji su i kroz druge predmete ranije, upoznali potpuno sve strahote koje su se ‘95. desile.

“Ovaj čin smjene upoznatih sudija dovest će do toga da nije niko kriv, mi ćemo ostati bez pravde. Ako smo u početku bili osuđeni na smrt sada će nas ovo dotući. Ne znam na šta će ovo izaći, ali na dobro neće. Neka služi svijetu na sramotu, onima koji se busaju u prsa da poštuju ljudska prava”, poručuje Kada Hotić.

U drugostepenom postupku ne treba očekivati iznenađenja, kaže nekadašnja istražiteljica u Haškom tribunalu, Nevenka Tromp. Stoga i izmjene u sudskom Vijeću ne bi treblo posmatrati potpuno negativno.

“Drugostepeni postupak je najčešće taj dio koji se tiče prava i primjene prava na činjenice koje su izvođene tokom prvostepenog postupka. Zbog toga smatram da bilo koji sudija s iskustvom bez obzira na to da li je novi u slučaju ili nije, može na jedan tehnički i opravdan način doći do najbolje moguće odluke”, zaključuje Tromp.

Opravdana je bojazan, kaže Tromp, porodica žrtava. No, ono što mogu očekivati u drugostepenoj presudi, jeste potvrda prvostepene, ili u najgorem slučaju kaznu od 40 do 50 godina zatvora, što je tvrdi Tromp u Mladićevom slučaju doživotna kazna. Inače je, između ostalog osuđen za genocid u Srebrenici. Konačna presuda se, bez obzira na nove okolnosti, očekuje do kraja 2020. godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.