Salko Bukvarević o jučerašnjim incidentima u Sarajevu

Vijesti 06. sep 201811:39 > 11:45
N1

Salko Bukvarević, federalni ministar za boračka pitanja, u razgovoru za Faktor se osvrnuo na jučerašnje događaje sa protesta u Sarajevu, ali i objasnio trenutnu situaciju sa zakonom o demobilisanim borcima

“Meni je stvarno žao što se dogodilo to jučer u Sarajevu. Veliki broj tih policajaca su i naši saborci ili djeca naših saboraca. I ja mislim da to nije na čast nikome. I dalje smatram da sva pitanja treba rješavati dijalogom, putem predstavnika, nikako na ulici, nikako blokadama. Znači, trebamo neprestano razgovarati, pregovarati i nikako se dovoditi u takvu situaciju da dođe do sukoba. Ono što se dogodilo jučer bilo je apsolutno nepotrebno i smatram glavnim krivcima organizatore takvih skupova koji nisu dovoljno proveli proceduru u skladu sa zakonom”, kazao je za portal Faktor ministar Bukvarević.

Više pročitajte na portalu Faktor.ba.

Policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo osiguravali su jučer proteste grupe demobilisanih boraca, koji su se održavali ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH te u drugim dijelovima grada, a tokom ovog događaja povrijeđeno je sedam policajaca.

Učesnici protesta su oko 13.00 sati krenuli ulicom Obala Kulina bana u pravcu starog dijela grada, te su tokom protestne šetnje narušili javni red i mir, i napali policijske službenike Uprave policije tog Ministarstva, saopćeno je iz Odjeljenja za odnose sa javnošću MUP-a Kantona Sarajevo.

Navodi se da su tom prilikom policijski službenici upotrijebili sredstva sile prema određenom broju učesnika protesta.

Kao posljedica napada na pripadnike Uprave policije, povrijeđeno je sedam policijskih službenika.

Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo napada na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti, slobode su lišena tri učesnika protesta, dok je jedna osoba lišena slobode zbog počinjenog prekršaja, te je nakon provedenog postupka otpuštena iz službenih prostorija.

O događaju je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, a policijski službenici nastavljaju rad na rasvjetljavanju i dokumentovanju navedenog događaja, kao i počinjenih krivičnih djela.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.