Momir i Petar Tasić osuđeni za zločin protiv čovječnosti

Vijesti 06. sep 201815:35 > 15:38
N1

Optuženi Momir Tasić prvostepeno je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 14, a Petar Tasić, na kaznu zatvora u trajanju od 10 godina zbog krivičnog djela zločin protiv čovječnosti.

Ovu presudu je donio Sud Bosne i Hercegovine u krivičnom predmetu protiv optuženih Momira Tasića, Petra Tasića i Mirka Tasića, nakon održanog glavnog pretresa, 6. septembra 2018. godine.

Prvostepenom presudom optuženi Momir Tasić i Petar Tasić oglašeni su krivim za krivično djelo Zločini protiv čovječnosti i Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (KZ BiH).

Optuženi su oglašeni krivim jer su u periodu od polovine maja do kraja augusta 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada Vojske Srpske Republike Bosne i Hercegovine (VRS) i policijske Stanice javne bezbjednosti (SJB) Višegrad, potpomognute paravojnim formacijama koje su dolazile iz Republike Srbije, provodili aktivnosti usmjerene protiv bošnjačkog civilnog stanovništva na području općine Višegrad.

Naime, optuženi Momir Tasić i Petar Tasić, kao pripadnici Vojske Republike Srpske – VP 7158 Višegrad, zajedno sa još nekoliko pripadnika vojske Republike Srpske, znajući za takav napad i da njihove radnje čine dio tog napada, učestvovali su u progonu bošnjačkog civilnog stanovništva na području općine Višegrad, na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, i to prisilnim nestankom osoba i prisiljavanjem druge osobe, upotrebom sile na seksualni odnos (silovanje).

S tim u vezi Sud Bosne i Hercegovine im je izrekao kaznu i to optuženom Momiru Tasiću, kaznu zatvora u trajanju od četrnaest godina, a optuženim Petru Tasiću, kaznu zatvora u trajanju od deset godina.

Na osnovu odredbe člana 198. stav 2. ZKP BiH, u vezi sa odredbama članova 200. i 202. Zakona o obligacionim odnosima, djelimično se usvaja imovinskopravni zahtjev oštećene strane.

Na osnovu odredbe iz člana 284. tačka c) ZKP BiH optuženi Mirko Tasić se oslobađa optužbe da je počinio krivično djelo žločini protiv čovječnosti i KZ BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.