Košarac: SNSD ne pristaje na nove granice

Vijesti 06. sep 201815:43 > 15:44
N1

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Staša Košarac izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da ova najjača politička partija u Republici Srpskoj nikada neće pristati na bilo kakvo prekrajanje granica, konstituisanje novih federalnih jedinica ili formiranje distrikta Sarajevo.

Košarac je rekao da SNSD i HDZ o određenim pitanjima iz političkog ambijenta često razmjenjuju mišljenja, i o nekim su saglasni, neka su u fazi dogovaranja, a postoje i ona pitanja o kojima se nikada neće saglasiti, kao što su prekrajanje granica, odnosno konstituisanja nekih federalnih jedinica ili distrikta Sarajevo.

“HDZ može svojim biračima da nudi šta god hoće. Obaveza SNSD-a jeste da čuvamo RS i njen ustavni kapacitet, da je dalje razvijamo i da joj vratimo sve nadležnosti koje su joj oduzeli intervencionizmom neki visoki međunarodni predstavnici”, istakao je Košarac.

Prema njegovim riječima, to je za SNSD besmisleno pitanje i tu ideju ova stranka u potpunosti odbacuje jer su za nju Republika Srpska i njeni interesi na prvom mjestu.

“Što se tiče ideje o distriktu Sarajevo, građani Istočnog Sarajeva nikada neće biti dio toga. To su krajnje političke podvale onih koji danas o tome govore”, rekao je Košarac novinarima, komentarišući izjavu poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini RS Miroslava Brčkala da SNSD treba da se izjasni o predizbornom programu HDZ-a BiH.

SNSD, kaže on, primarno radi za ovaj bh. entitet i njegove interese i neće dozvoliti formiranje nekog novog distrikta, pogotovo u Sarajevu, jer je za SNSD veoma važno da je Istočno Sarajevo jedno od važnijih gradova u RS-u.

Košarac je rekao da je besmisleno odgovarati političkoj partiji čijem je visokom funkcioneru Igoru Crnatku i počasnom predsjedniku Mladenu Ivaniću jedan od boljih prijatelja ministar inostranih poslova Kosova Bedžet Pacoli.

“Besmisleno je takvoj partiji odgovarati ako odobravaju vježbe na Manjači, jer Ivanić učestvuje u osmišljavanju te vježbe u kojima učestvuju avioni A10 koji su bombardovali Republiku Srpsku 1995. godine, koristeći osiromašeni uranijum. Besmisleno je odgovarati političkoj partiji čiji kadar sjedi u obavještajno-bezbjednosnoj zajednici kao zamjenik direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH, koja na nezakonit i neobjašnjiv način zabranjuje ulazak u Republiku Srpsku ruskom picu Zaharu Prilepinu”, istakao je Košarac.

On je dodao da ambasadori iz reda PDP-a širom svijeta sprovode “samo probosansku politiku”.

Prema njegovim riječima, Ivanićevi amabasadori” šute kada se u ambasadama loše priča o 9. januaru – Danu Republike Srpske”, Ivanićevi ambasadori omogućavaju promociju bosanskog jezika širom Evrope i svijeta i omogućavaju učećše predstavnika Kosova na nekim međunarodnim skupovima.

“Kakva je to partija kada njen predsjednik sam sebe stavi na čelo kompenzacione liste za predstojeće opšte izbore u BiH”, upita je Košarac.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.