128 subjekata, tri miliona glasača i 5.500 biračkih mjesta

N1

U petak službeno počinje predizborna kampanja. Trajat će sve do 6. oktobra i to do 7 sati kada počinje izborna šutnja. Iz CIK-a podsjećaju da je ovo period u kojem politički subjekti upoznaju birače sa kampanjom i svojim strategijama. Zabranjeno je korištenje jezika koji bi mogao potaći na širenje mržnje ili nasilje.

Ovogodišnji Opći izbori se provode za: Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, predstavničke domove državnog i federalnog parlamenta, Narodnu skupštinu RS, predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske, te kantonalne skupštine.

Na glasačkim listićima se nalazi 128 političkih subjekata, što je 30 više u odnosu na prošle izbore. Glasat će 3.352.933 birača.

Iz CIK-a su poručil da na 5.500 biračkih mjesta ima dovoljno poluprovidnih glasačkih kutija. Birački odbori će moći imati samo crvenu olovku, a birači će glasati plavom.

“Ova kampanja će koštati 8,5 miliona maraka, od čega 4,7 miliona ide za naknade članovima biračkih odbora, 1,2 miliona za štampanje, pakovanje i distribuciju izbornog materijala, a oko 650.000 na poštanske usluge”, pojašnjava Maksida Perić, glasnogovornica CIK BiH.

Tokom predizborne kampanje, zabranjeno je isticanje plakata na institucijama, vjerskim objektima i javnim putevima, kao i nošenje i pokazivanje oružja na političkim skupovima. No i prije početka kampanje, Koalicija “Pod lupom” uočila je kršenja izbornog zakona.

“Zabilježena su 364 slučaja preuranjene zakonom zabranjene kampanje koju su provodili 32 politička subjekta, što je dva puta više nego za isti period u odnosu na lokalne izbore”, ističe Dario Jovanović, Koalicija “Pod lupom”.

U broju aktivnosti, prema izvještajima Koalicija “Pod lupom”, u preuranjenoj kampanji prednjače:

1. Savez socijaldemokrata 54
2. SDA 47
3. Demokratki narodni savez 28
4. SBB 26

U 10 opština izražena je sumnja u ažurnost biračkog spiska koji se najčešće ogleda u broju umrlih lica. O zapažanjima Koalicije „Pod lupom“ o kupovini glasova, iz CIK-a su kazali…

“CIK je mogao sankcionirati samo onog ko je izvršio plaćeno političko oglašavanje, a ako postoje informacije i dokazi za kupovnu glasova, to je stvar za tužilaštva”, upozorava Pirić.

Kazne za kršenje izbornog zakona mogu biti novčane, do 10.000 KM, uklanjanje kandidata s liste i poništavanje ovjere političkog subjekta. Kada je u pitanju glasanje iz inozemstva, pečat slanja glasačkog paketa treba biti najkasnije 7. oktobar, a pakete će CIK primati još pet dana nakon toga.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.