"Nikada neće uspjeti razbiti HVO i ARBiH"

Vijesti 06. sep 201817:49 > 18:59
N1

Borci i danas ispred Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na mirnim protestima. Pozivaju parlamentarce da održe sjednicu. Žale zbog nemilih scena s policijom, ali kažu nisu krivi. Iz kantonalne policije također negoduju. Poručuju da razumiju borce kada traže prava, ali da to mora biti mirno i dostojanstveno.

Htjeli su mirno prošetati Sarajevom. Uputiti još jednu u nizu poruka vladajućim. No, situacija je izmakla kontroli. U svijet je, kažu, ponovo otišla ružna slika Bosne i Hercegovine. A za sukobe krive isključivo policiju.

“Puštali su kerove, otrove na nas bacali. Preko sto boraca je završilo u bolnici jučer. Pokušava naša fašistička vlast da nas predstavi da smo rušioci. Mi smo demobilisani borci Armije Republike BiH, nismo klošari, nismo razbijači, nismo došli lupati”, poručuje Hamza Krkalić, ARBiH.

“Još uvijek su oči krvave i to me boli. To je tužno, nema više odustajanja, mi idemo blokirati Bijaču do daljnjeg. Oni su mislili razbiti nas HVO i ARBiH, ali nisu uspjeli i neće nikad to uspjeti”, tvrdi Jure Nižić, HVO.

No, policija tvrdi suprotno. Neprihvatljiva je upotrebu sile nad njima samo zato što obavljaju službenu dužnost. Podržavaju zahtjeve boraca, ali ih pozivaju da ih traže mirnim putem.

“Osuđujemo svaki vid napada na policijske službenike i dajemo punu podršku našim kolegama u izvršavanju službenih poslova i zadataka uključujući pri tome korištenje svih zakonom dozvoljenih sredstava da bi od sebe ili od objekata koje štite odbili protivpravne napade”, kaže Mirza Hadžiabdić, Sindikat policije KS.

“Došlo je do narušavanja javnog reda i mira, prilikom čega je ozlijeđeno sedam naših kolega. Konstatirane su im lakše tjelesne povrede, a epilog je i privođenje četiri lica koja su izazvala narušavanje javnog reda i mira”, dodaje Vedran Mulabdić, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Tri borca bila su na saslušanju u policiji, nakon čega je jedan pušten, a dvojica predati Tužilaštvu. U naredna 24 sata tužilac će odlučiti o daljim koracima. Ali, kako do rješenja zahtjeva? Parlamantaraca ni danas nema. A neće biti ni sjednice posvećene zahtjevima boraca.

“Izvarani su i izmanipulisani od strane sekretara u samom Parlamentu. Predsjednici jednog i drugog doma, Edin Mušić i Lidija Bradara, svojim su zajedničkim dopisom obavijestili premijera Federalne vlade da se Komisija nije mogla usaglasti o predloženom tekstu zakona i sav materijal su dostavili Federalnoj vladi. Sad je na premijeru. Vjerovatno spuštanjem na resorno ministarstvo”, otkriva Jasenko Tufekčić, član Kolegija Doma naroda FBiH.

Resorni ministar Salko Bukvarević opet tvrdi, Vlada ništa nije dobila od Parlamenta. Neodgovornim smatraju pojedine parlamentarce koji su ulagali amandmane, koji su, kažu u Vladi, pravno neprovodivi.

“Ministarstvo za boračka pitanja i Vlada Federacije jasno su ponudili Parlamentu realan, provodiv Zakon za koji ima dovoljno sredstava u parlamentarnoj proceduri. Vlada je prihvatila da se registar objavi u roku od 60 dana. Prihvatili smo formiranje fonda koji bi se punio iz poreza na kladionice i igara na sreću te ušteda u Ministarstvu”, ističe Bukvarević.

I dok u Vladi trenutno ne znaju šta više da ponude, a u Parlamentu nisu uspjeli da se dogovore – borci jasno poručili – neće odustati. Najavljuju, sada će posjećivati i predizborne skupove.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.