Silajdžić: Osmišljenim projektom relativiziraju presude

Vijesti 06. sep 201818:44 > 18:46
N1

Tužilaštvu Bosne i Hercegovine od Policijske stanice Trebinje dostavljen je izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv Harisa Silajdžića, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva i zločin protiv čovječnosti.

Tim povodom, Silajdžić je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), kazao da je ovdje riječ o dobro osmišljenom i finansiranom projektu čiji je cilj relativiziranje već izrečenih presuda.

„Riječ je o trećem ili četvrtom pokušaju ove vrste, a krajnji cilj je stvaranje predodžbe o nemogućnosti opstanka BiH. Dakle, treba je podijeliti. Ovo bi trebalo pomoći onima koji su počeli zagovarati prekrajanje granica na Balkanu“, kazao je Silajdžić za BIRN BiH.

Istina i činjenice u optužbama koje dolaze iz PS Trebinje, ne igraju nikakvu ulogu, mišljenja je Silajdžić.

„Baš kao iz Himlerovog priručnika za medijske strategije. Nije im jednostavno. Treba održavati u suštini jedan fašistički projekat na očigled cijelog svijeta“, zaključio je Silajdžić.

Silajdžić se prijavom PS Trebinje sumnjiči da je kao visoki funkcioner Republike BiH kršio pravila međunarodnog humanitarnog prava, prvenstveno odredbe Ženevskih konvencija za vrijeme oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini, na području općine Konjic od 1992. do 1995. godine”, navodi Cvijetić.

Inače, Silajdžić je kao član Stranke demokratske akcije (SDA) obavljao dužnost ministra vanjskih poslova u Vladi Republike Bosne i Hercegovine (1990.–1993.) i premijera Vlade Republike Bosne i Hercegovine (1993.–1995.) za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.