VKBI: Očekujemo pozitivne promjene na izborima u BiH

Vijesti 06. sep 201819:42 > 19:45
VKBI

Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) očekuje pozitivne promjene na predstojećim jesenjim izborima u BiH, saopćio je Upravni odbor te organizacije koja poziva građane Bosne i Hercegovine da ne apstiniraju od izbora, već se u što većem broju odazovu na biračka mjesta diljem BiH.

– Gotovo četvrt vijeka društvo BiH nosi takva negativna inercija da je i sam opstanak BiH kao države još uvijek upitan sa stanovišta nekih ključnih političkih subjekata/partija u njoj te da je napredak društva osujećen. Među te glavne subjekte, pored političkih partija koje fragmentiraju zemlju i društvo i čiji neki čelnici rade za interese drugih država, a ne one koju predstavljaju, spadaju i oni subjekti koji su stožerni u svakom stabilnom i prosperitetnom društvu a na koje snažno apeliramo da daju svoj dragocjen i nezamjenljiv doprinos konačnom zaustavljanju negativne inercije društva – citat je iz saopćenja.

VKBI naglašava da glasačkim otporom inerciji, treba markirati naročito na sljedeće:

– pravosudni sistem mora biti efikasniji. To je svuda i uvijek presudno važno, a naročito u društvu kao što je bosanskohercegovačko – ranjivo, pravnički i politički neefikasno i neuređeno. Pored toga što pravosudni sistem svojom neophodnom efikasnošću osujećuje destrukcija u svakom društvu, ono neumoljivom principijelnošću i efikasnošću gaji dragocjen optimizam građana i sigurnost društva u kome djeluje;

– akademska zajednica u BiH je također etnički fragmentirana i pasivizirana, uglavnom servilna političkim partijama koje zloupotrebljavaju njen autoritet. Stoga je nužno da akademska zajednica – kao mozak i motorna snaga svakog društva – odustane od svoje apatije ili podaničkog odnosa prema političkim partijama te da se javno i neprestano zalaže za afirmaciju najviših vrijednosti i interesa društvene zajednice kao takve, a to znači, između ostalog, za harmoniziranje međuetničkih odnosa radi zajedničkog prosperiteta, smatra VKBI.

– Vjerske zajednice, što znači i vjernici kao glasači, treba da prepoznaju pogubnost fragmentacije društva, nastojanja pojedinih partija da za svoje partikularne interese koriste vjerska osjećanja i infrastrukture vjerskih zajednica. Uz puno uvažavanje svih vjera i svih vjerskih zajednica kao bogatstva a ne kao hendikepa našeg društva, poželjno je, upravo radi progresa, da se pruži glasačka podrška partijama/pojedincima koji afirmiraju građanski koncept države, što uopće nije u sukobu s različitim etničkim, kulturalnim, vjerskim i drugim vrstama identiteta. Svaka vrsta isključivosti i ekskluziviteta štetna je društvena pojava, a to znači da je štetna i za one koji je propagiraju kao i za one koji su njena „meta“. Vjerske zajednice i vjernici imaju priliku da daju vrlo važan doprinos zaustavljanju ove negativne inercije – naglašava VKBI u saopćenju.

Po mišljenju te organizacije, mediji su također izuzetno važan faktor jer imaju veoma veliku moć u društvu. Birači treba da negativno prepoznaju medije koji su partijski bilteni, partijski servilni, i da zauzmu kritički stav prema njima. S druge strane, na medijima je ogromna odgovornost i zato bi morali biti istinski nezavisni u odnosu na političke partije, odnosno mediji bi morali davati prostora onim političkim akterima koji uvjerljivo obećavaju prekid negativne inercije, intelektualcima i drugima koji su se dokazali kao zagovornici interesa cijeloga društva a ne konfliktnih i partikularnih partijskih interesa.

 Veoma je važno, naglašava dalje VKBI, da glasači, u svom eventualnom revoltu i apatiji, ne apstiniraju na izborima već da svaki glasač bude svjestan i lične odgovornosti te da upiše svoj glas onome za koga smatra da će raditi na progresu društva, znajući da opći prosperitet društva sadrži i prosperitet svakog njegovog člana, a ne obrnuto.

Odustajanje od glasanja velika je greška jer time glasač zapravo ustupa svoje mjesto/glas upravo onima koji su ga doveli u stanje beznađa u kome se odlučio za apstinenciju, zaključuje Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.