Dodik: Zadali smo udarac visokim predstavnicima

Vijesti 06. sep 201821:48 > 21:49
N1

Predsjednik bh. entiteta Republike Srpske Milorad Dodik je za RTS ocijenio kako su najteže godine iza RS-a, koja "sada ima efikasnu i funkcionalnu vlast, da nema stolicu u UN, kao formalni znak priznanja, ali da ima sve elemente države".

Dodik je ponovio stav kako je međunarodna zajednica otela vojsku od entiteta…

“Pogotovo još od Dejtonskog sporazuma, oteli su nam vojsku, bezbjednosne službe i mnogo čega drugog, ali to nije otišlo za sva vremena. To je otišlo zato što su to visoki predstavnici nametali”.

On je ocijenio da visoki predstavnici više nisu kao što su ranije bili.

“Mi smo njima uzeli snagu, potpuno smo ih izbacili iz kursa. Moja ekipa i ja zadali smo im udarac od koga se nisu mogli oporaviti, kako to oni pišu”, dodao je entitetski predsjednik. 

Dodik je rekao i da visoki predstavnici brane ono što su “zakuvali u Bosni i Hercegovini.

Oni se ljute na nas što mi ne možemo da živimo u njihovoj kreaciji, koja je potpuno loša”, zaključio je Dodik.

Prema njegovim riječima, postoji sve veći broj glasova da se stvar mora dati ljudima koji ovdje žive da oni o tome odlučuju, da “nema hegemonije kao što je bilo ranije”.

“Oni moraju da počnu da nas posmatraju kao racionalne ljude, da odlučujemo o svojoj sudbini, a da oni mogu tu da spriječe konflikt ako ga ima, a ne bi trebli da generišu buduće konflikte”, poručio je u intervjuu za RTS.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.