Terzić za N1: Mi u Bosni i Hercegovini smo postali kukavice

Vijesti 07. sep 201808:54 > 09:01
N1

Almir Terzić, novinar Agencije Anadolija, za N1 je govorio o početku predizborne kampanje za ovogodišnje Opšte izbore. Smatra da su građani postali vrlo politički pasivni jer su prezasićeni lažnim obećanjima. Zato je kao najvažnije u izbornom ciklusu ocijenio nužnost mobilizacije građana da glasaju.

Razlog nepostojanja agresivne kampanje od prvog dana je taj što je kampanja počela prije mjesec dana, mišljenja je Terzić.

Istakao je da političke stranke nastoje na različite načine mobilisati birače, ali da niti jedna od njih ne odašilje odgovarajuće poruke. Očekuje da će stranke neće birati sredstva u cilju da dobiju glas.

Na pitanje da li će kandidati govoriti o životno važnim pitanjima odgovorio je:

“Neće. Oni koji budu htjeli o tome govoriti, vjerovatno neće doći do izražaja. Oni koji sebe budu nametnuli nacionalnom retorikom, teškim političkim pričama, najgrlatiji predstavnici će doći do izražaja. Ipak, sve je do odluke birača”, rekao je za N1 i dodao da su birači prezasićeni lažnim obećanjima.

Zato je kao fokus kampanje naveo sljedeće:

“Nužno je animirati birače”.

Podsjetio je da će kandidati govoriti o nadležnostima koje ne pripadaju nivou vlasti za koji su se kandidovali i da birači ne znaju koje su nadležnosti određenog nivoa vlasti.

Terzić je naglasio da će se zloupotreba resursa države u kampanji vidjeti u načinu na koji političari budu dolazili na predizborni skup.

Podsjetio je da će na Opštim izborima učestvovati rekordan broj političkih subjekata i da se u proteklom periodu pokazalo da je politika unosan biznis.

Kao izraziti problem u Bosni i Hercegovini je istakao pasivnost građana prema društvenoj stvarnosti.

“Mi u Bosni i Hercegovini smo postali kukavice. Mene je stid takvog odnosa spram države i generalno društva. Ne postoji građanski aktivizam, ne postoji aktivizam nevladinog sektora, ne postoji aktivizam civilnog društva u koji je mnogo uloženo. Postoje samo sporadični protesti. Nema solidarnosti među građanima”, podcrtao je Terzić za N1.

Obzirom na prethodno rečeno, mišljenja je da ne smijemo sebi dozvoliti da izgubimo još 20 godina, kao što je do sada bio slučaj.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.