Papić za N1: Dvije stranke za sada vode pozitivnu kampanju

Vijesti 07. sep 201817:32 > 17:49
N1

Politički analitičar Žarko Papić je u gostovanju na N1 kazao da se propušta "historijska prilika" za BiH povodom nastupajuće kampanje i oktobarskih izbora.

“Otvaraju se pitanja promjene Ustava na načine promjene, ne samo trećeg entiteta, nego i ukidanja konstitutivnosti. Ono što su bitne stvari za BiH postaju predmetom kampanje”, kazao je Papić.

Dodao je da se propušta historijska prilika, za sve lijeve i građanske partije.

Propušta se historijska prilika. Ovo jeste bila prilika za lijeve i građanske partije, socijalno osjetljive, da se obrate što većem dijelu siromašnog stanovništa. BiH je podijeljena po kastama, da se tako izrazim. Mislim da je greška u tome što se u kampanjama prevelik značaj daje mjestu za Predsjedništvo, a ostalo pada u drugi plan“, poručio je on.

Papić smatra da trenutno pozitivnu kampanju vode dvije partije.

Pozitivnu kampanju za sada u nastanku vode SDP i SBB. Druge partije i dalje na starinski način rade na tome da proizvedu tenzije i mržnju. U toj konfliktnosti se koristi odnos prema BiH, tj. ko je izdajnik, ko je patriota“.

Mi imamo tzv. partije koje to nisu u pravim smislu, oni su kartelski organizovane i reprezentuju nacionalne oligarhijske kapitale. Ono što je u ratu švercovano, poslije certifikatima kupljeno. Imate masu njih koji su us prezi sa vlašću i to je situacija u kojoj će učiniti sve da oni i njihovi ne siđu s vlasti. Onog momenta kada siđu s vlasti, tada će možda i država profunkcionisati“, smatra Papić

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.